'Nederlands pensioen is het beste'

Voor een land met drie keer op rij het beste pensioenstelsel ter wereld wordt er in Nederland heel wat afgemekkerd over het pensioenakkoord – of niet?

Op de jaarlijkse ranglijst die adviesbureau Mercer en het Australian Centre for Financial Studies vanochtend voor de derde keer presenteerden, staat Nederland weer op nummer één. Australië staat op twee, Zwitserland op drie en helemaal onderaan bungelt India.

Op de wereldtitel is nog wat af te dingen. Het onderzoek omvat 16 landen die samen de helft van de wereldbevolking omvatten. Het is uitgevoerd door lokale pensioenadviseurs op basis van soms lastig te vergelijken statistieken. Geen systeem haalt de A-status van een „eersteklas en robuust pensioenstelsel”. Nederland en Australië delen de B-plus status met een „stevige structuur” en ruimte voor verbetering.

Nederland scoort met de hoogte van het pensioen, de wetgeving, het toezicht en de duurzaamheid. Op dat laatste punt is de score iets gezakt en doen Australië en Zweden het beter. „We leven langer, pensioenen worden duurder omdat de rekenrente voor pensioenfondsen laag staat en het verwachte beleggingsrendement voor de toekomst is lager”, zegt Willem Brugman, directeur pensioenen van Mercer in de Benelux. „Maar we mogen trots zijn. Dat zijn we in Nederland niet snel.”

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de uitslag, zegt Kees Goudswaard, hoogleraar sociale zekerheid in Leiden. Vooral de 800 miljard euro die de fondsen beheren, is veel, internationaal vergeleken. Goudswaard: „Toch aardig om je te realiseren, al moet het stelsel worden aangepast. Kijk hoe laag de dekkingsgraad van de fondsen is.”

Volgens Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën en sociale zekerheid in Tilburg, bevestigt de uitslag vooral hoe slecht het in andere landen gaat: „Het is net als het Nederlandse begrotingsbeleid. Je kunt er veel op afdingen, maar het is beter dan in Griekenland.”