NBA begint later om arbeidsconflict

Het begin van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA – gepland voor 1 november – is twee weken uitgesteld. Dat heeft commissaris David Stern bekendgemaakt. Clubeigenaren en spelers hebben ruim drie maanden een arbeidsconflict.

De NBA verkeert al die tijd in een lock-out, waarbij trainingen en oefenwedstrijden zijn geschrapt. Clubeigenaren en spelersvakbond onderhandelden vannacht ruim zeven uur – zonder resultaat.

Bij de nieuwe cao zou 50 procent van de NBA-inkomsten voor de spelers zijn en de andere helft voor de clubs. De afgelopen seizoenen streken de basketballers 57 procent op. De spelers eisen nu minimaal 53 procent. Ook liggen de partijen overhoop over een salarisplafond.

„Ze verschillen nog over bijna alles van mening”, zei Stern vannacht in een reactie tegen het Amerikaanse persbureau AP. Hij moest ook het seizoen 1998-1999 inkorten wegens een arbeidsconflict. „Met elke dag moeten we kijken naar verdere inkorting van het seizoen.” Betrokkenen sluiten niet uit dat het geschil tot een rechtszaak leidt.

Met het arbeidsconflict tussen miljardairs en miljonairs riskeert de NBA opnieuw vervreemding van de fans. De profcompetitie leidt verlies, maar het aantal bezoekers en tv-kijkers is afgelopen seizoen gestegen. Het annuleren van de eerste twee weken kost duizenden horecawerknemers hun inkomen.

Billy Hunter, baas van de spelersvakbond, verwacht niet dat het hele seizoen wordt geannuleerd, zei hij tegen AP. „Het zou stom zijn het seizoen te vermoorden, na het beste jaar in de NBA-geschiedenis, ook in economisch opzicht. We hebben een tijd nodig gehad van de lock-out van 1998 te herstellen en deze keer zal het nog langer duren.”

Tientallen NBA-spelers tekenden tijdelijke contracten bij buitenlandse clubs. Ze keren meteen terug als de lock-out voorbij is.