Messias terug op aarde

De Amerikaanse schrijver James Frey heeft een nieuw boek geschreven. Moet hij, net als bij zijn vorige boek A Million Little Pieces het geval was, weer bij Oprah te biecht gaan?

Misschien is het James Frey eigenlijk wel heel goed bevallen, de nasleep van zijn als ‘autobiografie’ gepresenteerde roman A Million Little Pieces, over een drankverslaving. Hij ging te biecht bij Oprah en deed boete omdat hij haar had doen geloven in zijn fictie.

Die truc laat zich uiteraard niet herhalen, maar ook met zijn nieuwe boek zoekt Frey weer opzichtig de controverse. Al voor uitkomen van Het laatste testament van de bijbel liet Frey weten dat het in de VS niet bij een reguliere uitgever zou verschijnen: er is een goedkoop e-book en een ‘luxe-editie’, uitgegeven door een galerie. Dit is geen gewone roman, was de boodschap.

In wezen is het dat wél, maar Frey wil dat het boek gezien wordt als een evangelie: het levensverhaal van een teruggekeerde Messias in de gedaante van een New Yorkse biseksueel. Op de achterflap identificeert Frey zich opzichtig met zijn hoofdpersoon: ‘Hij is een leugenaar genoemd. Een oplichter’ maar ook ‘een redder’. Hij is zelfs iemand die ‘vervolgd werd’ door zijn lezers.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 7 oktober 2011, pagina 12 - 13. De hele recensie kunt u hier lezen.