Liberiaanse Nobelprijswinnaar Johnson Sirleaf wil tweede termijn

An elderly man votes during a presidential election at Feefee polling station in Bomi county October 11, 2011. Liberians queued in the rain on Tuesday for the West African state's second presidential election since its civil war, with incumbent Ellen Johnson-Sirleaf bidding for a second term. REUTERS/Luc Gnago (LIBERIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een oude man brengt zijn stem uit in een stemlokaal in de Liberiaanse regio Bomi. Foto Reuters / Luc Gnago

Vandaag gaan de Liberianen naar de stembus om te beslissen of Ellen Johnson Sirleaf een tweede termijn als president krijgt.

Johnson Sirleaf (72) won vorige week de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inspanningen om na veertien jaar van burgeroorlog in Liberia een duurzame vrede te verwezenlijken. Zij neemt het vandaag op tegen een vijftiental tegenstanders die haar door het Nobelcomité geprezen verrichtingen in twijfel trekken. Onder de tegenkandidaten bevindt zich Winston Tubman, die wordt bijgestaan door de razend populaire oud-voetballer George Weah.

Om een tweede stemronde overbodig te maken moet een kandidaat meer dan vijftig procent van de stemmen winnen.

In 2005 won Sirleaf de verkiezingen met een overweldigende meerderheid van stemmen. De laatste tijd zijn de Liberianen minder enthousiast over haar geworden. Er is nog steeds veel corruptie en criminaliteit in het land en het verzoeningsproces komt maar traag op gang, zeggen critici.

Onze correspondent Pauline Bax over de verkiezingen:

Niemand kan voorspellen wie straks de verkiezingen wint, want betrouwbare opiniepeilingen bestaan niet. Zeker is dat Ma Ellen, zoals ze genoemd wordt, in de oppositiepartij CDC (Congress for Democratic Change) een sterke rivaal heeft.

Sirleaf is in het Westen zo ongeveer het meest gevierde Afrikaanse staatshoofd sinds Nelson Mandela. Maar bij haar aantreden in 2006 waren de verwachtingen in Liberia zo hoog dat teleurstelling bijna onvermijdelijk werd.

    • Marije Willems