Kortkolom binnenland

R’dam en Den Haag samen in één regio

Den Haag. De stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden willen zo snel mogelijk een ‘Metropoolregio’ vormen. Dat melden de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Aartsen (Den Haag) in reactie op een kabinetsbrief over bestuurlijke vernieuwing in de Randstad. De twee stadsregio’s en 24 omliggende gemeenten willen nauwer samenwerken op het gebied van bereikbaarheid, economie, recreatie en cultuur. Eén van de eerste concrete stappen is vorming van een gezamenlijke Vervoersautoriteit die beslist over het openbaar vervoer en de aanleg van infrastructuur in de regio. Het kabinet is voorstander van bestuurlijke samenwerking in de Randstad en komt binnenkort met een voorstel om de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland te laten fuseren. (NRC)

Utrecht schaft gratis fietsstalling bij CS af

Utrecht. De Tweede Kamer is geschrokken van een Utrechts plan om fietsers in de toekomst te laten betalen voor de stalling bij het Centraal Station. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie vraagt minister Schultz (Infrastructuur, VVD) vandaag om fietsen stallen rond stations in ieder geval deels gratis te houden. De partijen zijn bang dat meer mensen de auto nemen als ze moeten betalen voor het parkeren van hun fiets. Op dit moment is Schultz verantwoordelijk voor de stallingen, maar ze wil die verantwoordelijkheid overdragen aan gemeenten. Die zouden oplossingen moeten vinden voor het fietsenoverschot rond veel stations. (NRC)

Staafgooier rellen in Rotterdam gepakt

Rotterdam. De Rotterdamse politie heeft vanmorgen een 36-jarige man uit Uddel aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging, vorige maand bij de rellen rond voetbalstadion de Kuip. Hij zou met een metalen staaf de glazen toegangsdeur van het Maasgebouw hebben vernield en een agent verwond hebben aan diens been. Na het tonen van nieuwe beelden op internet meldde zich gistermiddag ook een 20-jarige man uit Bodegraven vrijwillig op het politiebureau. In totaal zijn nu 28 verdachten aangehouden. (NRC)

‘Pastoor verdiende ton aan verduistering’

Maastricht. Het Openbaar Ministerie wil dat de voormalige pastoor Sjang S. uit Kerkrade 99.616 euro betaalt. Dit bedrag zou hij hebben verduisterd door hulpgelden voor nabestaanden van een ongeluk in Haanrade in 2004 achterover te drukken. Daar vielen drie doden toen een vrachtwagen een winkel binnenreed. S. is in 1998, toen hij pastoor was in Heerlen, veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor ontucht met een dakloze jongen. Kort daarna stelde het bisdom Roermond hem aan in een parochie in Kerkrade. (NRC)

Twee rivaliserende sinten in Leeuwarden

Leeuwarden. In Leeuwarden worden op 12 november niet één maar twee sinterklazen feestelijk binnengehaald. Dat komt door een conflict tussen de stichting die de jaarlijkse intocht in de stad regelt en een winkeliersvereniging. Toen de stichting besloot de winkelstraat Schrans buiten de route te laten omdat deze van het centrum wordt gescheiden door een spoorwegovergang, besloten winkeliers hun eigen goedheiligman in te huren. De gemeente Leeuwarden zegt geen partij te zijn in het conflict. Een woordvoerder stelt dat er nog wel een mouw te passen was geweest aan de verkeersveiligheid door inzet van stadswachten. „De zwartepiet ligt niet bij ons.” (NRC)