Kort nieuws Economie

Abvakabo pleit voor staking ambtenaren

Rotterdam. Abvakabo FNV heeft rijksambtenaren opgeroepen om op 1 november te staken voor een betere ambtenaren-cao. Onderhandelingen over een nieuwe ambtenaren-cao zijn afgelopen september vastgelopen omdat het niet gelukt is om afspraken te maken over werkgelegenheidsgaranties en loonstijgingen. De komende jaren verdwijnen er 30.000 banen bij het rijk door bezuinigingen en natuurlijk verloop. Daarnaast verdwijnen er 15.000 banen als gevolg van bezuinigingen (1,8 miljard euro). Om dat bedrag te halen, wil het kabinet naast het schrappen van banen, twee jaar lang geen salarisverhoging geven. Volgens de Abvakabo worden in bijna alle cao’s afspraken gemaakt over salarisverhogingen van 1,5 tot 2 procent per jaar en is het onterecht dat rijksambtenaren op achterstand worden gezet. Andere bonden, zoals CNV Publieke Zaak, delen de stakingsoproep nog niet. Een woordvoerder van de CNV noemt die oproep ‘voorbarig’. (NRC)

‘Rabobank parkeert 75 miljard euro bij ECB’

Amsterdam. Rabobank is in zijn eentje goed voor een vijfde van de 255 miljard euro die Europese banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) hebben geparkeerd, meldt het Financieele Dagblad op basis van uitspraken van financieel bestuurder Bert Bruggink van Rabobank. Dit geld komt onder andere omdat „bedrijven en beleggers spontaan miljarden bij de bank met de AAA-rating” stallen. Omdat dit geld met een korte looptijd is, is het nauwelijks bruikbaar voor kredietverlening, aldus de krant. De Rabobank heeft inmiddels 75 miljard euro bij de ECB geparkeerd, aldus het FD. (Dow Jones)

Ten Cate blijft pakken leveren aan Defensie VS

Rotterdam. Vezelfabrikant TenCate blijft de hofleverancier van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Vanochtend heeft het bedrijf uit Almelo laten weten een nieuwe grote order te hebben ontvangen voor de productie van brandvertragende stof voor gevechtspakken. In militaire kringen was discussie ontstaan over de slijtvastheid van TenCate’s ‘Defender M’ in het ruige terrein in Afghanistan. Het Pentagon heeft daarop de eisen voor de duurzaamheid van de uniformstof verhoogd. De nieuwe stof van TenCate voldoet aan die verscherpte eisen. Defender M is met 130 miljoen euro (ruim 10 procent van de omzet) een van de belangrijkste producten van TenCate. (NRC)