Kort nieuws Cultuur

‘Taal kinderboeken dit jaar wel respectvol’

Rotterdam. De kinderboeken die dit jaar genomineerd waren voor de Gouden en Zilveren Griffels en Penselen bevatten volgens de Bond tegen het Vloeken „overwegend respectvol taalgebruik”. Vorig jaar vond de bond het taalgebruik „godslasterlijk en grof”. De jury die dit jaar namens de bond de boeken las, roemde Toen mijn vader een struik werd van Joke van Leeuwen en Rosie en Moussa van Michael de Cock wegens het creatieve taalgebruik en de prachtige illustraties. Een negatieve uitzondering is volgens de jury van de bond het boek Tonje en de geheime brief van Maria Parr. Ook het boek dat de Gouden Griffel won, Dissus van Simon van der Geest, bevat volgens de bond „helaas grove taal”. Vorig jaar uitte de bond onder meer stevige kritiek op het boek Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp. Hij schreef dit jaar het geschenk voor de Kinderboekenweek. (NRC)

Serie The Simpsons blijft toch bestaan

Los Angeles. De tekenfilmserie The Simpsons krijgt toch een vervolg. De Amerikaanse televisiezender Fox heeft bekendgemaakt dat er twee nieuwe seizoenen (seizoen 24 en 25) zullen worden uitgezonden. De producent, Twentieth Century Fox Television, gaf aan dat de serie niet meer gemaakt kon worden, omdat de salariskosten te hoog waren. De acteurs die de stemmen inspraken verdienden bijna 8 miljoen dollar per seizoen. Zij zouden bereid zijn salaris in te leveren, maar details over de overeenkomst is niet bekend. Harry Shearer, die onder meer de stem doet van Seymour Skinner, stelde voor om 70 procent van zijn salaris in te leveren, maar dan wilde hij wel meedelen in de winst van marketingcampagnes. Hij vond zijn eigen salaris „belachelijk hoog”. (Novum, AP)

Pianist van presidenten Williams (87) overleden

Los Angeles. De Amerikaanse pianist Roger Williams is zaterdag in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Het nieuws over zijn dood werd gisteren bekend. Williams was 87 jaar. De pianist trad op voor negen verschillende Amerikaanse presidenten en stond bekend om zijn liveoptredens en improvisatievermogen. Hij speelde verschillende soorten muziek, van klassiek tot jazz. Zijn vertolking van Autumn Leaves in 1955 was het enige instrumentale nummer op piano dat de eerste plaats van de Amerikaanse pophitlijsten bereikte. (Novum, AP)