Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

‘Kamer voor afschaffen belastingvoordelen koningshuis’

Queen Beatrix of the Netherlands, Princess Maxima and Crown Prince Willem Alexander (L-R) wave to well-wishers at Palace Noordeinde after the Presentation of the 2012 Dutch Budget Memorandum and the opening of the Dutch Parliamentary Year in the Hague September 20, 2011. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: ROYALS POLITICS)
Queen Beatrix of the Netherlands, Princess Maxima and Crown Prince Willem Alexander (L-R) wave to well-wishers at Palace Noordeinde after the Presentation of the 2012 Dutch Budget Memorandum and the opening of the Dutch Parliamentary Year in the Hague September 20, 2011. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: ROYALS POLITICS) Koningin Beatrix, prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander op het balkon van Noordeinde tijdens Prinsjesdag. Foto Reuters / Toussaint Kluiters

Een Kamermeerderheid tekent zich af voor het afschaffen van de belastingvrijstelling voor het Koningshuis. De PvdA dient vandaag een voorstel in om de privileges voor de Oranjes af te schaffen, schrijft De Volkskrant.

De partij wil ook dat Koningin Beatrix huur gaat betalen voor haar woonpaleis Huis ten Bosch. Haar kinderen zouden belasting moeten betalen over de erfenis en het 72,5 uur per jaar gratis vliegen voor de Oranjes moet volgens de partij ook worden afgeschaft.

Voor het afschaffen van de fiscale privileges lijkt in ieder geval een Kamermeerderheid te zijn. Naast de PvdA zijn PVV, SP, PvdD, GroenLinks en D66 volgens de krant voor.

“Iedereen moet de broekriem aanhalen”, zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in de krant. “Ook degenen die het hoogst in de boom zitten, moeten daaraan meedoen.”

De uitkering die prins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen, hoeft wat hem betreft niet te worden aangepakt. Die mag volgens Recourt ‘royaal’ zijn.

“En de koningin hoeft niet in H&M-jurkjes staatsbezoeken af te leggen.”

De Tweede Kamer buigt zich vandaag en donderdag over de begrotingen van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis.