Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Kamer spreekt over Koningshuis - kijk NOS Monarchiedebat terug

Koningin Beatrix stapt de Gouden Koets uit tijdens Prinsjesdag, 20 september jl. Foto Reuters / Toussaint Kluiters

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Rutte over de kosten en rol van het koninklijk huis. De NOS gaf gisteravond een voorschot met het organiseren van het Monarchiedebat.

Rob Trip ging gisteravond over de monarchie in gesprek met onder meer schrijver Geert Mak, royaltyjournalist Marc van der Linden en historicus Maarten van Rossem. Actuele politieke vragen werden besproken, zoals de vraag of de koningin in de toekomst louter nog een ceremoniële functie moet hebben en de vraag hoe Willem-Alexander het straks als koning zal doen.

De Kamer vergadert vanaf half vier vanmiddag met Rutte over het koningshuis. In het parlement lijkt een meerderheid te zijn voor het afschaffen van de belastingvoordelen van het koninklijk huis. Het debat is rechtstreeks te volgen via Politiek24.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.