Japans onderzoek naar schildklieren kinderen

Japanse artsen onderzoeken of radioactieve straling die vrijkwam na de ramp met de kerncentrale van Fukushima Dai’ichi in maart heeft geleid tot schildklierafwijkingen bij kinderen. De artsen zullen zo’n 360.000 kinderen onderzoeken. Kinderen zijn kwetsbaarder voor de straling dan volwassenen. Een niet-officieel onderzoek onder 130 geëvacueerde kinderen wees eerder uit dat tien van hen lijden aan hormonale afwijkingen in de schildklier. Veel ouders in de nabijheid van de centrale, die zwaar beschadigd raakte na de aardbeving en de tsunami, maken zich zorgen. Ze wijzen erop dat na het ongeluk in 1986 met de kerncentrale bij Tsjernobyl 6.000 gevallen van schildklierkanker werden vastgesteld bij mensen die kinderen of adolescenten waren ten tijde van dat ongeval. (NRC)