Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Israël ruilt honderden gevangenen voor soldaat Shalit

Captured Israeli soldier Gilad Shalit is seen in this file still image from video released October 2, 2009 by Israeli television. A deal to exchange Palestinian prisoners for Israeli soldier Gilad Shalit will take place next month, Al Arabiya television channel reported on October 11, 2011. REUTERS/Handout/Files (POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Captured Israeli soldier Gilad Shalit is seen in this file still image from video released October 2, 2009 by Israeli television. A deal to exchange Palestinian prisoners for Israeli soldier Gilad Shalit will take place next month, Al Arabiya television channel reported on October 11, 2011. REUTERS/Handout/Files (POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS De gevangen Israëlische soldaat Gilad Shalit op videobeeld uit 2009. Foto Reuters

Israël en Hamas zijn overeengekomen voor de uitwisseling van Palestijnse gevangenen voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit. De deal is door beide kampen ondertekend, laat de Israëlische premier Netanyahu volgens Reuters weten.

Update 21.01 uur: Premier Netanyahu heeft de overeenkomst bevestigd volgens persbureau Reuters. De premier zegt dat Gilad Shalit ergens ‘de komende dagen’ thuis zal komen.

Update 21.48 uur: Persbureau AFP meldt dat een van de gevangenen die wordt vrijgelaten door Israël de intifada-leider Marwan Barghouti (wiki) zou zijn.

Volgens een journalist van Al Jazeera zullen eerst 350 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, waarna Shalit in Egypte wordt vrijgelaten. Daarna komen er nog meer Palestijnen vrij. Volgens een Hamasleider gaat het om 450 gevangenen binnen een week, en 550 in de tweede fase.

Twitter avatar MujMash Mujib Mashal AJE: Details of #Shalit deal: 350 palestinian prisoners to be released, then shalit to be released to #egypt, then more prisoners relased

De vijfentwintigjarige Gilad Shalit, sinds 2006 gevangen in de Gazastrook, wordt vrijgelaten in ruil voor honderden, wellicht duizend, Palestijnse gevangenen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belegt vanavond een noodbijeenkomst met de Israëlische regering om de overeenkomst goed te keuren.

Vanuit Gaza lieten bronnen binnen Hamas weten dat de gesprekken, waarin Egypte bemiddelde, een overeenkomst hebben opgeleverd. De uitruil van gevangenen zou in de komende dagen moeten gaan plaatsvinden. Volgens Radio Israël wordt sergeant Shalit begin november vrijgelaten.

In augustus gingen enkele honderden mensen de straat op bij de Israëlische grensovergang van Gaza om vrijlating van Shalit te eisen - op de dag van zijn vijfentwintigste verjaardag. De vader van Shalit, Noam, beschuldigde de regering ervan zijn zoon “vergeten” te hebben. De rabbijn van Tel Aviv, Israel Meir Lau, zei dat de Verenigde Naties moesten ingrijpen om Shalit vrij te krijgen, die al vijf jaar “de last van de Israëlische strijd tegen de terroristische organisatie Hamas op zijn schouders draagt”.