Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iraniërs opgepakt voor plannen van aanslag op Saoedische ambassadeur in VS

De Saudische ambassadeur in de VS, Adel al-Jubeir, in november 2007. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben een plan van twee Iraniërs om hem te vermoorden onderschept.
De Saudische ambassadeur in de VS, Adel al-Jubeir, in november 2007. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben een plan van twee Iraniërs om hem te vermoorden onderschept. Foto AFP / Nicholas Kamm

In de VS zijn twee mannen gearresteerd die aanslagen zouden hebben gepland op Saoedische en Israëlische doelen in onder meer Washington. Het zou gaan om twee van oorsprong Iraanse mannen van wie er één de Amerikaanse nationaliteit heeft.

Dat meldt een Amerikaanse functionaris tegenover persbureau Reuters. De twee zouden de Saoedische ambassadeur in de VS om hebben willen brengen. Ook Israëlische en Saoedische ambassades in de Amerikaanse hoofdstad zouden doelwit zijn geweest.

Volgens ABC News benaderde de Iraniër met de Amerikaanse nationaliteit afgelopen juli iemand van de Amerikaanse overheidsorganisatie Drug Enforcement Administration (DEA) omdat hij dacht dat hij met een lid van een Mexicaanse drugskartel te maken had. Met hem zou hij de moord op de Saoedische ambassadeur willen plannen. De DEA besloot het misverstand in stand te houden en schakelde de FBI in toen duidelijk werd dat het met een terreurplan te maken had.

De DEA-agent ontmoette de man, de 56-jarige Manssor Arbabsiar, twee keer in juli in Noord-Mexico. Daarbij kwamen ze zogenaamd overeen dat de Iraniër 1,5 miljoen dollar zou betalen voor de moord op de Saoedische ambassadeur. Later maakte Arbabsiar twee vooruitbetalingen over. Hij zou claimen dat hij namens “hooggeplaatsten in de Iraanse regering” handelde.

De afronding van de afspraak zou eind september in Mexico City plaatsvinden, maar Arbabsiar werd in plaats daarvan geweigerd bij aankomst in het land en naar New York gevlogen. Daar is hij gearresteerd. Volgens de Amerikaanse procureur-generaal zal binnenkort actie worden ondernomen om Iran verantwoordelijk te stellen voor het complot.

De twee zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

Iran ontkent elke betrokkenheid bij het complot, en noemt het een scenario dat “in scene” is gezet door de Amerikanen, om “de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen.” Dat zegt een adviseur van de Iraanse president Ahmadinejad.