Ik wilde hoe dan ook een baan en geen zorgen over geld

Jehuda

‘Het lag voor de hand dat ik uiteindelijk naar de kunstacademie zou gaan, ik was altijd aan het tekenen en schilderen. Ik nam alleen een kleine omweg. Op de middelbare school wilde ik eerst rechten studeren en dan een kindertehuis opzetten in Zuid-Amerika. Vervolgens bedacht ik dat ik de politiek in wilde, dus ging ik geschiedenis studeren. Dat hield ik snel voor gezien, te droog, te weinig creatief, ik miste mijn klei en mijn penselen.

Reden dat ik voor de kunstacademie in Arnhem koos, was dat daar ook een docentenopleiding aan verbonden is, en ik wilde hoe dan ook een baan vinden zodat ik me geen zorgen zou hoeven maken over geld. Ik kom uit een groot gezin en we hadden soms veel, soms weinig geld, en dat wilde ik niet. Rijk worden is nooit mijn doel geweest, maar ik wilde wel verzekerd zijn van een goed belegde boterham. Bovendien zag ik het niet zitten om commerciële kunst te moeten maken voor het geld.

Nu geef ik les, beeldende kunst, kunstgeschiedenis en dans, heel erg leuk, al neemt het docentenbestaan veel tijd in beslag. Waardoor ik minder tijd heb om naar mijn atelier te gaan en kunst te maken. Helemaal niet meer sinds ik twee jaar geleden moeder ben geworden – waar ik overigens ontzettend blij mee ben.

Ook al is het een kunst om het moederschap en mijn baan als docent te combineren, ik heb in mijn werk nog nooit zoveel plezier en succes gehad als na de bevalling. Dat mijn atelierwerk lijdt onder het tijdgebrek vind ik alleen vreselijk jammer. Ik heb geen spijt van mijn keuzes.

Wel heb ik geleerd dat wanneer je iets wilt doen, je dat nu moet doen en niet moet denken dat later een beter moment is.’

Jehuda de Jong (36), beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en dans