Het is bijna on-Hollands harmonieus

Bij Oranje waren er in het verleden regelmatig interne strubbelingen.

Maar in de huidige ploeg zijn de ego’s opzijgezet en is er één doel: de Europese titel.

Het plezier spatte er gisteravond bij de training van Oranje in het Rasunda Stadion van Stockholm weer vanaf. In de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Zweden wil het Nederlands elftal op weg naar het EK de indrukwekkende zegereeks voortzetten. Nederland heeft slechts één doel voor ogen: op 1 juli 2012 moet de Europese titel worden veroverd. Daartoe moeten alle ego’s opzij worden gezet. „Iedereen beseft dat wij elkaar nodig hebben”, stelde Rafael van der Vaart. „Dat is wel eens anders geweest.”

De selectie van bondscoach Bert van Marwijk wil in meer opzichten afrekenen met het verleden. Oranje werd in de jaren zeventig wereldberoemd door het Totaalvoetbal van Rinus Michels en Johan Cruijff. De uitvoering werd belangrijker geacht dan het resultaat. Nederland bouwde de naam op van een schitterend spelend elftal dat altijd stierf in schoonheid. Niet zelden werden nederlagen ingeleid door interne strubbelingen in de spelersgroep. Van doelman Gejus van der Meulen die tijdens het WK van 1934 als enige zijn vrouw mee mocht nemen, tot de breuk tussen bondscoach Marco van Basten en Ruud van Nistelrooy tijdens het WK van 2006. Er was eigenlijk altijd wel wat.

Het huidige Nederlands elftal keek vorige week in Noordwijk toe hoe Ruud Gullit alsnog het boetekleed aantrok. Als aanvoerder van het Oranje dat onder Michels in 1988 Europees kampioen werd, had hij op de WK’s van 1990 en 1994 willen zegevieren. Maar na het succes was de harmonie in de ploeg verdwenen en dachten trainers en spelers aan hun eigen belangen.

De internationals wilden op het WK van 1990 Johan Cruijff als bondscoach, maar Michels schoof namens de KNVB Leo Beenhakker naar voren. Het toernooi eindigde in een drama. Vier jaar daarna trok Gullit zich vlak voor het WK in de VS terug. Hij vond de tactiek van Dick Advocaat te aanvallend. Gullit belegde een persconferentie en vertrok uit het spelershotel. Gullit gaf vorige week op dezelfde plek toe dat het een foute beslissing was geweest. „Ik heb er achteraf spijt van dat ik heb bedankt”, stelde hij. „Met alles wat ik nu weet, de levenservaring die ik nu heb, zou ik dat nooit hebben gedaan. Ik had gewoon enkele concessies moeten doen.”

De huidige Oranje-aanvoerder Mark van Bommel debuteerde op 7 oktober 2000 in het Nederlands elftal van Louis van Gaal, onder wiens bewind de uitschakeling voor het WK van 2002 volgde. Van Bommel ontbrak door een blessure op het EK van 2004 en zag van een afstand toe hoe Advocaat als een zondebok werd aangewezen. Tussen Van Bommel en Van Basten liep het op zijn eerste eindtoernooi in 2006 helemaal mis. Na het WK bedankte de middenvelder net als Van Nistelrooy voor Oranje en miste daardoor het EK van 2008. Daar sprankelde Nederland in de groepsfase tegen Italië en Frakrijk, maar ging in de kwartfinales roemloos ten onder tegen Rusland.

Van Bommel maakte in augustus 2008 een rentree onder zijn schoonvader Van Marwijk. „Sindsdien is het niveau bij Oranje stapsgewijs omhooggegaan en is de sfeer heel goed”, legde Van Bommel vlak voor zijn 72ste interland uit. „Iedereen heeft nu enorm veel plezier. Spelers die geblesseerd zijn, balen dat ze ontbreken. Dit is een hechte groep en iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen. Ook toen iedereen fit was bij het WK is alles zonder problemen verlopen. Dat was bijna on-Nederlands.”

Van der Vaart beaamt de woorden van Van Bommel. De middenvelder van Tottenham Hotspur werd vrijdag weliswaar voor de zeventiende keer door Van Marwijk vroegtijdig naar de kant gehaald, maar klaagde daar niet meer over. „Iedere voetballer is tijdens zijn carrière met zichzelf bezig”, stelde hij . „Maar bij Oranje tellen onze ego’s niet. Ik heb geaccepteerd dat Wesley Sneijder mijn positie op het middenveld heeft overgenomen. Neemt niet weg dat ik daar nu door zijn blessure weer graag speel. Iedereen gunt elkaar het beste. Dat is vooral de verdienste van de bondscoach.”

Van Marwijk heeft er vanaf zijn eerste werkdag bij de internationals op gehamerd dat verslappen dodelijk kan zijn. Van Bommel: „Doordat hij zijn boodschap bleef herhalen, zijn er automatismen in het elftal geslopen. De spelers corrigeren nu elkaar.” Van der Vaart: „Nederland heeft altijd goede ploegen gehad, maar nog nooit was het voetballend vermogen zo groot in Oranje als nu. We gingen in Zuid-Afrika al voor goud en dat zullen we op het EK weer doen.”