Grote kans dat koningin rol in formatie verliest

D66 wil de rol van de koningin bij kabinetsformaties beperken.

Een voorstel van D66 om een einde te maken aan de rol van de koningin tijdens het formatieproces lijkt op een Kamermeerderheid te kunnen rekenen. Fractievoorzitter Alexander Pechtold dient vandaag zijn voorstel in tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

D66 wil na de eerstkomende verkiezingen de Tweede Kamer na een debat tussen fractieleiders zelf laten beslissen wie het formatieproces gaat leiden. Tot nog toe gaan de fractieleiders bij koningin Beatrix langs en op grond van hun adviezen wijst zij een informateur of formateur aan.

Diverse commissies bepleitten in het verleden een andere werkwijze, maar dat kwam nooit van de grond. Nu komt voor het eerst een Kamermeerderheid in beeld.

Onlangs kwam zowel de PvdA als de PVV met voorstellen om de rol van de koning te beperken. De PVV wil naar een uitgekleed, ceremonieel koningschap, terwijl de PvdA voor de vorst geen rol meer ziet in het formatieproces en als voorzitter van de Raad van State. GroenLinks en SP gaven al eerder aan voor een grotere rol van het parlement te zijn. Als deze partijen zich achter het D66-voorstel scharen, is er een meerderheid.

Gisteren bleek, uit onderzoek van bureau Synovate, dat een kwart van de Nederlanders voor de invoering van ceremonieel koningschap is. De rest steunt de monarchie, maar vindt wel dat het koningshuis wat mag moderniseren. (NRC)