Espresso met Ingrid Thijssen

Het plan van de plaszak werd vorige week gelekt naar de pers. NS-directeur Ingrid Thijssen was not amused. Ze schreef een vertrouwelijke brief naar het personeel van de Nederlandse Spoorwegen.

Foto Novum / Frank Renia

Pakje

Het plan van de plaszak werd vorige week gelekt naar de pers. NS-directeur Ingrid Thijssen was not amused. Ze schreef een vertrouwelijke brief naar het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Deze lekte ook uit en De Telegraaf had de eer uit de brief te citeren. ‘Wat een gezeik,’ zegt Ingrid Thijssen. ‘En dat allemaal om een plaszak.’ Ze haalt uit haar handtasje een pakje van de firma TravelJohn. ‘Dit is ’m,’ zegt Thijssen. ‘Honderd procent waterdicht en geurvrij.’ Denkt ze echt dat passagiers de plaszak zullen gebruiken? ‘Ik durf te wedden dat iedereen deze winter aan de plaszak gaat.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Twee bevroren wissels zouden genoeg moeten zijn.’

De vakbonden reageerden verontwaardigd naar aanleiding van de plannen voor een plaszak. Passagiers zouden de zak mogen gebruiken in de cabine van de machinist. ‘Dat klopt niet,’ zegt Ingrid Thijssen. ‘De cabine is een werkplek en daar kan natuurlijk niet door passagiers worden geplast.’ Waar moeten ze dan wel pipi doen? De directeur van de NS zit niet om een antwoord verlegen. ‘Achter een krant, achter een laptop, achter een medepassagier, achter een bankje.’ Ze vertelt dat de plaszak alleen voor de hoge nood is. Bijvoorbeeld als je trein strandt in een weiland. ‘Dan kun je de plaszak ook achter de trein gebruiken. Of achter een koe.’

    • Ernest van der Kwast