Egypte stelt onderzoek in naar dodelijke rellen Kairo

Een Koptische vrouw rouwde gisteravond om de vele Kopten die zondagavond gedood werden bij rellen in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Het militaire leiderschap in Egypte heeft het kabinet gisteravond bevolen een snel onderzoek uit te voeren naar de dodelijke rellen in Kairo van zondagavond. De militairen kondigden aan maatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten, die sinds de val van Mubarak de macht in Egypte in handen heeft, vroeg de regering gisteravond volgens persbureau AFP een comité in te stellen dat moet bepalen wat er zondagavond precies gebeurd is. De militairen zeiden in een verklaring dat zij ook na de rellen verantwoordelijk blijven voor “het beschermen van het volk”.

Over de exacte toedracht van het geweld bestaat onduidelijkheid, maar zeker lijkt dat het Egyptische leger zelf met grof geweld jacht heeft gemaakt op christelijke betogers. Pantservoertuigen reden op de demonstrerende Kopten in en de oproerpolitie sloeg hard in op de christenen. De staatstelevisie hitste betogers diezelfde avond op om het leger ondersteuning te bieden. In totaal vielen 36 doden, waarvan de overgrote meerderheid bestond uit Koptische christenen.

Of er een eerlijk onderzoek naar de gebeurtenissen komt, is volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants zeer de vraag:

“Je kunt twijfels bij dat onderzoek hebben, omdat je je zeer kunt afvragen of het neerslaan van de Koptische demonstratie niet van hogerop werd gecoördineerd. Er wordt gespeculeerd dat het leger in de Kopten probeert een externe vijand te zoeken om zo de bevolking meer achter zich te krijgen. De Kopten kan het leger cynisch genoeg makkelijker neerslaan dan de revolutionairen, die kritisch zijn op de snelheid van de hervormingen.”

Internationale gemeenschap uit diepe bezorgdheid

Een “diep bedroefde” VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon riep het Egyptische leiderschap gisteravond op om alle geloofsovertuigingen in het land bescherming te bieden. Obama zei ook “diep bezorgd” te zijn en zei dat alle Egyptenaren zich moeten verenigen om samen te bouwen aan een “sterk en verenigd” Egypte. Hij voegde toe dat de Verenigde Staten geloven dat de rechten van alle minderheden, inclusief de Kopten, gerespecteerd moeten worden en dat zij het recht hebben om vreedzaam te demonstreren.

De hoogste geestelijk leider van de Egyptische Koptisch-Orthodoxe Kerk, paus Shenoda III, beschuldigde “infiltranten” van het veroorzaken van de rellen in Kairo. “Het christelijke geloof veroordeelt geweld”, aldus de paus. Hij vroeg de autoriteiten “de onderliggende oorzaken van de problemen” aan te pakken en wees erop dat de Kopten in Egypte al lange tijd te maken hebben met geweld en onderdrukking.