Duitse overheid snuffelt stiekem in computers

Het gebruik van de speciale snuffelsoftware is volgens de Duitse wet een criminele handeling.

De Duitse overheid heeft een computervirus ontwikkeld waarmee ongemerkt in computers van burgers gesnuffeld kan worden. Dat zeggen hackers van de Chaos Computer Club op basis van materiaal dat ze van particulieren hebben ontvangen.

Volgens de club is het virus een programma dat de versleuteling kraakt van programma’s als Skype, waarmee via de computer ‘gebeld’ wordt. Volgens de hackers nestelt het programma zich in de computer en kan het allerlei gegevens verzamelen door contact te maken met microfoon, camera of toetsenbord van de computer. Zij spreken van „een overduidelijke overschrijding van gerechtelijke grenzen”. Het gebruik van zo’n zogeheten Trojaans paard is in strijd met een uitspraak van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Dat formuleerde in februari 2008 strenge voorwaarden voor het online doorzoeken van computers door justitie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent het bestaan van een ‘Bundestrojaner’ niet. Maar volgens het Bundeskriminalamt, de recherche, heeft de politie er nooit gebruikt van gemaakt. Het eist dat de hackers met bewijzen komen. Maar minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, van de liberale FDP, is bezorgd. Als het programma echt door de overheid is ingezet, is er sprake van crimineel handelen.

Parlementariër Wolfgang Bosbach (CDU) vindt dat het mogelijk moet zijn om via dit soort geheime computerprogramma’s informatie te verzamelen. SPD-parlementariër Michael Hartmann vindt dat afluisterprogramma’s voor computers alleen bij hoge uitzondering mogen worden ingezet, en dan alleen om de versleuteling van communicatieprogramma’s te ontcijferen. Peter Schaar, de hoogste ambtenaar voor computerdata, erkent dat sprake is van „een grijs gebied”. (NRC)