Discussiëren met Disqus

Reageren op nrc.nl verandert. Het kan namelijk makkelijker, toegankelijker en overzichtelijker dan het tot nu toe ging.

We beginnen daarom vandaag met een proef met Disqus, een programma dat discussies op nrc.nl centraliseert en het zowel voor bezoekers als voor ons makkelijker maakt om reacties op de site te overzien. Daarmee is het vanaf vandaag mogelijk te reageren op berichten bij Beste van het Web. Wij denken dat het voor bezoekers een leuke manier is om in gesprek te gaan met elkaar en met de redactie over onze artikelen, zoals dat voorheen al mogelijk was bij blogs en columns.

Voor gebruikers is het inloggen makkelijker: je kan je aanmelden bij Disqus met je Twitter- of Facebookaccount. Daarbij komt dat je met datzelfde account op alle andere sites die van Disqus gebruik maken (zoals Tumblr) overweg kan. Een ander voordeel is dat reacties met de meeste ‘likes’ bovenaan komen, en zo de meest relevante commentaren het eerste te zien zijn - maar elke gebruiker kan z’n eigen volgorde bepalen. Wie simpelweg de nieuwste commentaren bovenaan wil zien, kan dat gemakkelijk aanpassen. Wie de commentaren helemaal niet wil zien kan met een klik op ‘reageer’ de boel inklappen.

We beginnen de proef alleen bij Beste van het Web en bekijken of Disqus werkt zoals we hopen. Als dat zo is, zullen we het systeem langzaam uitrollen naar andere delen van de site, zoals de blogs en columns.

De reacties zullen voortaan (althans in deze proef) na plaatsing worden gemodereerd, in plaats van andersom, zoals het voorheen ging. Dat wil zeggen dat de drempel om te reageren wordt verlaagd en de interactie makkelijker wordt. Om te voorkomen dat er onwelgevallige commentaren worden geplaatst monitoren wij de reacties nauwgezet.

    • Peter van der Ploeg