De planning voor Londen? Een aantal kilo's erbij

Marichelle de Jong won al eens brons op de wereldkampioenschappen, vorig jaar in Barbados. En volgende week wil de 33-jarige boksster in eigen land Europees kampioen worden, in de gewichtsklasse tot 69 kilo.

1Hoe schat je je kansen in bij de EK in Rotterdam?

„Best goed. Lotte Lien uit Noorwegen, die nu Europees kampioen is, bokst deze keer een klasse hoger, dus haar kom ik niet tegen. Wie nu de sterkste in mijn klasse is, weet ik eigenlijk niet. De Russinnen zijn altijd wel goed. En ik heb eerder op een paar punten verloren van de Poolse Katarzyna Furmaniak. Zij is niet echt een knokker, maar meer een technisch bokser.”

2Hoe bereid je je voor op zo’n toernooi?

„Ik heb verschillende trainingskampen gedaan. Afgelopen week nog met een paar Noorse meiden. Zij kwamen voor een week naar Rotterdam. ’s Ochtends deden we veel technische en coördinatietrainingen en ’s middags of ’s avonds gingen we tegen elkaar sparren. Ik heb net als zij in Novotel overnacht, dan hoef ik niet telkens op en neer naar mijn huis in Waddinxveen te rijden. Misschien ga ik morgen nog naar een trainingskamp in Duitsland. Maar als er genoeg goede jongens op mijn boksschool [Van ’t Hof, Rotterdam, red.] zijn, boks ik tegen hen.”

3Waar ga je de komende week nog aan werken?

„Een week voor de EK moet alles wel goed zitten, want in zo’n korte tijd kun je niet echt meer iets veranderen. Mijn enige aandachtspunt is de tweede en derde aanval. Heb ik de eerste aanval ingezet, dan moet ik daarna snel erin en eruit boksen. Dat is het lastigst, omdat het veel conditie vergt.”

4De internationale boksfederatie schorste in februari de Nederlandse bond wegens schending van het competitiereglement. Had die schorsing invloed op je voorbereiding?

„De schorsing duurde een maand. In die tijd mochten Nederlanders geen internationale wedstrijden boksen. Ik ben daardoor drie wedstrijden misgelopen. Of het van invloed is geweest, kan ik terugkijkend niet zeggen, maar ik denk het niet.”

5De EK zijn een goede graadmeter voor de Olympische Spelen in Londen. Hoe ziet je planning eruit?

„Drie weken na de EK vindt de Bep van Klaveren Memorial plaats. Daar boks ik voor het eerst in een hogere klasse, de klasse tot 75 kilo. Mijn klasse is namelijk niet olympisch, die tot 75 kilo wel. Dat betekent dat ik moet aankomen. Hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet, maar het zullen de komende tijd veel koolhydraten en eiwitten worden, denk ik. Wel oppassen dat het gewicht alleen in spiermassa gaat zitten, niet in vet.”

6Nouchka Fontijn bokst al in de klasse tot 75 kilo. En namens Nederland mag maar één vrouw zich proberen te kwalificeren. Wie van jullie wordt dat?

„Louis Wijdenbosch, de technisch directeur van de boksbond, heeft bepaald dat degene die volgend jaar het beste presteert op de toernooien, in mei 2012 naar de wereldkampioenschappen mag. Dat is hét kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Londen.”

    • Marleen Luijt