De Jager stelt eis aan verhoging Europees noodfonds

Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager speaks to members of the foreign journalists association in The Hague, Netherlands, Thursday, Sept. 1, 2011. De Jager says he blames Germany and France in large part for Europe's sovereign debt crisis, after they violated rules laid down at the creation of the euro by running larger-than-permitted budget deficits in the early 2000's. (AP Photo/Bas Czerwinski) De Jager stelt eis aan de verhoging van het Europese noodfonds. Foto AP / Bas Czerwinski

Nederland kan pas akkoord gaan met een verhoging van het Europese noodfonds als de begrotingsregels strenger worden. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gezegd in een interview in de Britse krant Financial Times.

Ook ging De Jager in op de behandeling van steunverzoeken:

“In alle gevallen geldt dat als een land vraagt ​​om steun uit het EFSF, dan zegt Nederland dat er voorwaarden aan verbonden zijn - zelfs als het alleen maar om steun gaat om de banken te herkapitaliseren.” - De Jager

Begin vorige maand ontvouwden De Jager en premier Mark Rutte (VVD) hun plannen voor strengere begrotingsregels. Onderdeel hiervan is een eurocommissaris die de bevoegdheid krijgt om in te grijpen als een land niet voldoet aan de regels. In het uiterste geval kan een land uit de euro worden gezet.

De Jager stelt nu dat Nederland alleen wil instemmen met verhoging van het Europese noodfonds als er werk wordt gemaakt van de Nederlandse hervormingsvoorstellen. Tijdens een bezoek van Rutte aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel bleek vrijdag dat Duitsland de Nederlandse ideeën “interessant” vindt.

Rutte beaamt noodzaak duidelijkere afspraken eurolanden

Vandaag had Rutte een ontmoeting met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, op het Catshuis in Den Haag. Rutte reageerde daar voor het oog van het journaille op de uitspraken van De Jager:

“Elke stap die we nemen is gekoppeld aan sterkere governance.”

Rutte doelt op het maken van duidelijkere afspraken over onder meer een strakke begrotingscontrole die moeten gelden voor alle eurolanden.

Onze redacteur Erik van der Walle in een reactie:

“De Jager zei eerder dat verhoging van het noodfonds geen wondermiddel is. Met deze harde eis lijkt een uitbreiding van het noodfonds weer een stapje dichterbij.”

    • Marije Willems