De jacht op Fox is geopend

Foxhunting noemden Britse journalisten het de afgelopen dagen op Twitter. De jacht op minister van Defensie Liam Fox en diens beste vriend Adam Werritty.

Eind vorige week bleek dat Werritty, een 34-jarige defensieconsultant, zich voordeed als adviseur van Fox. Hij deelde visitekaartjes uit met die titel, en was aanwezig bij reizen die de minister maakte naar onder meer Sri Lanka en de VS. Ook bezocht hij Fox meer dan 22 keer op diens ministerie.

Fox bood gisteren tijdens een Lagerhuisdebat zijn excuses aan voor de vertroebelde grenzen tussen zijn werk als minister en zijn privéleven.

De minister bevestigde ten dele de meest serieuze aanklacht, dat de defensie-industrie via Werritty de minister kon bereiken. Tijdens een vakantie in Dubai had zijn vriend hem inderdaad in contact gebracht met een mogelijke commerciële defensieleverancier. De minister vroeg zijn ambtenaren vervolgens hem te informeren over het product van dat bedrijf. Onduidelijk is of Werritty daar financieel van heeft geprofiteerd.

Fox overleefde het Lagerhuisdebat gisteren en heeft nog de steun van de premier. Downing Street zei dat er „ernstige fouten” zijn gemaakt, maar wacht de resultaten van een onderzoek af.

De media voeren de druk op. Vanochtend vragen vrijwel alle kranten zich af hoe Werritty het zich kon veroorloven om al die buitenlandse reisjes te maken in het gevolg van de minister. Hij zou de afgelopen vier jaar slechts 20.000 pond hebben verdiend met zijn consultancywerk.