Cruciale stemming parlement Slowakije over euronoodfonds

De Slowaakse premier Iveta Radicova gisteravond na mislukt crisisoverleg. Foto Reuters / Petr Josek

Het parlement van Slowakije stemt vermoedelijk aan het einde van de middag over uitbreiding van het Europees noodfonds EFSF. Hoewel de steun van Slowakije noodzakelijk is voor uitbreiding, is instemming door het parlement verre van zeker.

De Slowaakse premier Iveta Radicova zei vanochtend dat zij de stemming over uitbreiding van het noodfonds wil koppelen aan een vertrouwensstemming over haar kabinet. Als Radicova niet voldoende steun krijgt, dreigt een regeringscrisis. Het is nog maar zeer de vraag of de Slowaakse regering in het parlement voldoende steun krijgt, omdat een van de vier coalitiepartijen gedreigd heeft tegen uitbreiding van het EFSF te stemmen omdat uitbreiding “een weg naar de hel” zou zijn.

Premier wil stemming herhalen als parlement nee zegt

Premier Radicova zei vanochtend dat er binnen de coalitie nog altijd geen overeenstemming is bereikt. Crisisoverleg gisteravond leverde ook al niets op. Radicova zegt dat de stemming over het noodfonds herhaald kan worden als de uitbreiding vanmiddag niet door het parlement wordt gesteund. In dat geval wil de Slowaakse regering steun zoeken bij oppositiepartijen om de uitbreiding alsnog mogelijk te maken.

Het parlement vergadert vanaf het begin van de middag over de uitbreiding van het EFSF. De cruciale stemming over de uitbreiding wordt niet voor het einde van de middag verwacht. Om uitbreiding van het noodfons mogelijk te maken is steun van alle zeventien eurolanden noodzakelijk. Alle andere zestien eurolanden hebben de uitbreiding van het noodfonds al goedgekeurd. Als Slowakije de enige dwarsligger blijft, kan dit voor grote paniek op de financiële markten zorgen, die toch al weinig vertrouwen hebben in het vermogen van Europese politici om de eurocrisis op te lossen.

Onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter zegt dat de situatie in Slowakije in een langer patroon van politieke koehandel in de EU-lidstaten past:

“Steeds vaker zie je dat politieke koehandel het oplossen van de crisis in de eurozone ophoudt. Dat was eerder in Finland het geval met de onderpandkwestie. Uiteindelijk is de verwachting dat ze er in Slowakije wel uit gaan komen, maar al het oponthoud heeft natuurlijk een prijs.”