Cel en 90 zweepslagen voor Iraanse actrice

De film waarin ze speelde, wordt in het buitenland wel vertoond, maar is in Iran verboden.

De Iraanse actrice Marzieh Vafamehr is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en negentig zweepslagen wegens haar rol in een film die de problemen voor kunstenaars in de islamitische republiek weergeeft. Dat heeft de oppositie-website kalame.com gisteren bekendgemaakt. Vafamehr heeft beroep aangetekend. Ze werd in juli gearresteerd, maar werd op borgtocht vrijgelaten. Haar familie verzocht media eerder om geen aandacht te besteden aan de zaak, in de hoop dat dat haar zaak ten goede zou komen. Vafamehr speelt in de film Mijn Teheran te koop een actrice die is gedwongen tot een geheim dubbelleven. De film is op buitenlandse filmfestivals getoond, maar is mikpunt van felle kritiek van Iraanse conservatieven en werd in Iran zelf verboden. Maar op dvd circuleert hij in het illegale circuit. (AFP)