Cameron uit frustratie over leiders eurolanden

Het is tijd voor de ‘big bazooka approach’ om de crisis te bezweren, aldus de Britse premier.

De leiders van de eurolanden moeten hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen en besluitvaardig zijn om een verdere economische ramp te voorkomen. Dat heeft de Britse premier David Cameron gisteren gezegd in een interview met de Financial Times.

„De wereldeconomie verkeert in een onzekere situatie. De eurozone draagt steeds meer bij aan die onzekerheid”, zegt Cameron. „Of je zorgt dat de eurozone goed werkt, of je ziet onder ogen dat het een mogelijke mislukking is.”

Zijn uitspraken tekenen de groeiende frustratie in het Verenigd Koninkrijk over de manier waarop de eurolanden optreden. Zondag kwamen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy overeen dat ze uiterlijk eind deze maand nieuwe voorstellen presenteren om de eurocrisis aan te pakken.

De eurocrisis dreigt ook negatieve gevolgen te hebben voor de Britse economie; 40 procent van de Britse export gaat naar de eurolanden. Vorige week waarschuwde minister van Financiën Osborne al dat het Verenigd Koninkrijk „niet immuun is voor deze instabiliteit”. „De oplossing van de crisis is het belangrijkste dat de Britse economie deze herfst kan overkomen”, aldus Osborne.

Cameron zegt in het interview dat dat de reden is dat de Britten „moeten blijven aandringen” op een oplossing. Tegelijkertijd zei hij dat het „hun munteenheid is, hun kwestie”. „Zij moeten de stappen zetten.”

Maar de tijd dringt. Cameron riep op om wat betreft het Europees noodfonds een „big bazooka approach” te gebruiken. Dat is een verwijzing naar de term die de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Paulson gebruikte toen hij in 2008 650 miljard dollar in de economie pompte om de markten te kalmeren. (NRC)