Brandbommen op spoor bij Berlijn

Een linkse Duitse groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor brandbommen die waren gericht tegen het spoorwegnetwerk in en bij Berlijn.

De politie wist gisteren aan het begin van de middag een forse brandbom onschadelijk te maken die was geplaatst in een tunnel van het centraal station van Berlijn, op honderd meter van de perrons. Een paar uur eerder was een brandbom ontploft bij een seinpost even ten westen van Berlijn, langs de hogesnelheidslijn naar Hamburg.

De verantwoordelijkheid voor de bommen is in een verklaring op internet opgeëist door een linkse groep die zich Hekla noemt, naar een vulkaan op IJsland. De groep keert zich tegen de Duitse missie in Afghanistan en eist van de VS de vrijlating van Bradley Manning, de soldaat die elektronische diplomatieke post heeft doorgespeeld naar WikiLeaks. In de verklaring voorspelt de groep nog meer „uitbarstingen in de samenleving”.

Politiewoordvoerders zeiden nooit eerder te hebben gehoord van de groep. Onderzocht wordt of er een verband is met een aanslag in mei op het Ostkreuz station in Berlijn. Ook toen werd in een verklaring naar een IJslandse vulkaan verwezen.

Volgens de politie hebben de treinreizigers op het centraal station in Berlijn gisteren geen gevaar gelopen. Als de brandbom was afgegaan, zou de schade aan wissels en seinen groot zijn geweest. Ook bij de eerdere brandbom, die om vier uur ’s ochtends afging, raakte niemand gewond. Het treinverkeer op deze lijn lag gisteren de hele dag stil.

(AP, Reuters)