‘Birma laat 6.359 gevangenen vrij’ - dit was vroeger ondenkbaar

A girl from Myanmarese living in Malaysia holds up a banner in protest against Myanmar President Thein Sein outside the Myanmar embassy in Kuala Lumpur October 11, 2011. A group of Myanmar activists staged a protest on Tuesday against what they say are the conflicts, assaults, persecution and torture committed by the Myanmar's army against ethnic minority’s fighters, armed groups and civilians particularly in the Kachin, Shan, Karen and other ethnic minority territories, according to the organizers. REUTERS/Samsul Said (MALAYSIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Een Birmees meisje dat in Maleisië woont, houdt een protestbord de lucht in voor de deur van de Birmese ambassade in Kuala Lumpur. Foto Reuters / Samsul Said

De Birmese regering is van plan om 6.359 gevangenen vrij te laten. Het is nog onbekend aan hoeveel politieke gevangenen amnestie wordt verleend. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua op gezag van de Birmese staatsomroep.

Een nieuwe mensenrechtencommissie, die de regering zelf heeft ingesteld, riep de president vandaag in een open brief op om de “gewetensgevangenen” vrij te laten.

Gisteren werd al bekend dat de Birmese regering voornemens is om in de komende dagen een aantal politieke gevangenen vrij te laten. Dat zei Shwe Mann, een van de hoogste vertegenwoordigers van het regime, in een gesprek met de Noorse publieke omroep NRK.

Ook andere regeringsfunctionarissen zeiden anoniem tegen de media dat er de komende dagen een amnestie voor politieke gevangenen komt, vertelt onze correspondent. Een van hen zei tegen persbureau AFP dat dat zal gebeuren voor het bezoek van president Thein Sein aan India, vanaf morgen.

‘Veranderingen in Birma zichtbaar, dit was vroeger ondenkbaar’

Onze correspondent Elske Schouten vanuit Indonesië:

“De verwachting is dat Birma dit keer ook een behoorlijk aantal politieke gevangenen zal vrijlaten. En niet, zoals bij vorige amnesties, alleen wat kleine kruimeldieven op straat zal zetten. De belangrijkste aanwijzing daarvoor is de oproep van de mensenrechtencommissie. Tot nu toe ontkende de regering altijd dat Birma politieke gevangenen vasthield.

Ik verwacht niet dat ze alle ruim tweeduizend politieke gevangenen zullen vrijlaten, de grootste druktemakers houden ze vast nog een tijdje vast. Maar het is wel duidelijk dat er echt iets aan het veranderen is in Birma. Sinds juli heeft de regering een hele hoop positieve stappen gezet, die ook echt iets veranderen aan de situatie van de bevolking. Zo is net een controversieel plan voor een megastuwdam in het noorden stopgezet, omdat de bevolking er tegen was.

Dat was vroeger echt ondenkbaar. En allerlei websites die al jaren werden geblokkeerd, zoals de BBC of het oppositiestation Democratic Voice of Burma, zijn nu gewoon toegankelijk.”

    • Marije Willems