Bestuur van school in Ede stapt op na 'discriminatie'

Het bestuur van de stichting Proominent, waaronder de basisschool De Zuiderpoort in Ede valt, is per direct afgetreden. Dit vloeit voort uit de ophef over het plan om de zwarte basisschool De Zuiderpoort te ‘verwitten’ door vooral autochtone kinderen aan te nemen.

Dat zou gebeuren na een grondige verbouwing van het pand, waardoor de oorspronkelijke leerlingen toch al elders les zouden hebben. Zij zouden na de verbouwing niet terugkeren.

Het bestuur wilde streven naar een verhouding van 80 procent autochtone kinderen en 20 procent allochtone. De Zuiderpoort zou dan een betere afspiegeling zijn van de omliggende wijk.

Ouders en leerkrachten waren boos over het plan. In de media en in het gemeentebestuur werd het discriminerend genoemd.

Het bestuur stelt dat dit beeld „vertekend en ongenuanceerd” was en voelt zich door de „hype” beschadigd. Het bestuur heeft juist de intentie de integratie te bevorderen. Volgens het bestuur, dat bestaat uit vrijwilligers, is er een onwerkbare situatie ontstaan.

Twee weken geleden stapte bestuursvoorzitter Han Plas al op. Dat gebeurde nadat de lokale PvdA had voorgesteld de voorzitter voor enkele maanden te schorsen en een onderzoek te beginnen naar de bestuurscultuur.