België mist EK na nederlaag tegen Duitsland - Turkije profiteert

Het is België niet gelukt Duitsland te verslaan in de kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap van 2012. België heeft zich daarmee niet weten te kwalificeren voor het EK. Voor Duitsland betekende het de tiende overwinning op rij tijdens de kwalificatiecampagne. Dit meldt persbureau Reuters.

België eindigt met 15 punten op de derde plek van poule A, waar Duitsland (30 punten) en Turkije (17 punten) op 1 en 2 eindigen.

Voor Duitsland waren Mesut Özil en André Schuerrel in de eerste helft trefzeker, waarna Mario Gomez het derde Duitse doelpunt maakte in de tweede helft. Tegen het einde van de wedstrijd scoorde Marouane Fallaini voor België het enige tegendoelpunt.

Turkije wist te winnen van Azerbeidzjan en zo nipt de tweede plek in de poule in te nemen. De ploeg van trainer Guus Hiddink kwam in de zestigste minuut voorbij Azerbeidzjan met een goal van Yilmaz, na een voorzet van Selcuk Inan.

Twaalf van de zestien EK-landen bekend

Na de laatste speelronde in de huidige kwalificatiereeks zijn nu twaalf van de zestien EK-deelnemers bekend. Naast de al geplaatste landen Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland, en gastlanden Polen en Oekraïne, zijn nu ook de overige vier groepswinnaars bekend: Denemarken, Griekenland, Frankrijk en het Rusland van trainer Dick Advocaat, die zich plaatsten na een 6-0 winst op Andorra.

Ook de beste nummer twee van alle groepen, Zweden na de winst op Oranje, gaat mee naar het EK.

Na een tweede plaats in hun groepen kunnen Turkije, Ierland, Estland, Bosnië, Kroatië, Montenegro, Portugal en Tsjechië zich plaatsen na play-offs.