Barroso ziet Nederlandse begrotingseisen wel zitten

Premier Rutte ontvangt de voorzitter van de Europese Commissie Barroso op het Catshuis. Foto NRC / Roel Rozenburg

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso is positief over de strengere begrotingseisen die Nederland wil invoeren binnen de Europese Unie. Dat zei hij vanmiddag na afloop van zijn werklunch met premier Mark Rutte (VVD) in Den Haag.

Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) schreven begin september over de strengere eisen en zijn sindsdien medestanders aan het verzamelen binnen de Europese Unie. Onderdeel van het voorstel is een eurocommissaris die in het uiterste geval mag ingrijpen in de financiële huishouding van een land.

De lunch van Rutte en Barroso was een voorbereiding op de eurotop van volgende week in Brussel, waar onder meer het pakket maatregelen van Nederland ter sprake komt. Barroso zei ‘de ideeën van Nederland om de rol van de Europese Commissie te versterken aantrekkelijk te vinden’.

Vorige week werd al bekend dat ook de Duitse bondkanselier Angela Merkel de ideeën ‘interessant’ vindt. In een interview in de Financial Times van dinsdag zei minister De Jager dat de invoering van strengere eisen zelfs een voorwaarde is voor een verdere vergroting van het Europese noodfonds.