Als je iets heel graag wilt, is het fijn dat iemand onvoorwaardelijk in je gelooft

‘Pas toen ik vijfentwintig was, heb ik voor het eerst uitgesproken dat ik films wilde maken. Tegen mijn vriend, die me vanaf dat moment heel erg gestimuleerd heeft. Ik dacht vaak: moet ik dit nu echt willen? Dan is het heel fijn dat er iemand onvoorwaardelijk in je gelooft.

Ik had een opleiding kunstmanagement gedaan en werkte bij een productiemaatschappij. Die baan zei ik op, ik begon een filmopleiding in Engeland. Daar leerde ik hoe creatief documentaire maken kan zijn.

Vervolgens heb ik wel wat afwijzingen gehad voordat ik uiteindelijk werd aangenomen op de filmacademie. Ik twijfelde: moest ik als dertigjarige tussen allemaal mensen van negentien gaan zitten? Natuurlijk doe je dat, zei mijn vriend.

Na een jaar kreeg mijn vriend het aanbod om voor zijn werk naar New York te gaan. Ik vond de filmacademie te gek, maar we besloten toch uit Amsterdam te vertrekken. In New York heb ik een fotografie- en filmopleiding gevolgd aan de School of Visual Arts. Daarna ben ik mijn eerste echte film gaan maken, Girl With Black Balloons, over een stokoude kunstenares die al veertig jaar in het Chelsea Hotel woont, een van de meest excentrieke mensen van New York. Ik ben tweeënhalf jaar in haar leven gedoken.

Toen ik anderhalf jaar met haar bezig was, raakte ik zwanger en vond ik het moeilijk om dat aan haar te vertellen. Zij vond dat je geen ultieme kunstenaar én moeder kunt zijn. Ik denk juist dat ik een betere moeder ben doordat ik blijf filmen.

De film is vertoond op het Edinburgh International Film Festival en werd geselecteerd als een van de beste films van het festival. Ik vond het een kick om te merken hoe mijn verhaal ging leven in de hoofden van andere mensen. Niet lang daarna bleek ik weer zwanger te zijn. Mijn tweede is nu vier maanden, vlak na zijn geboorte kreeg ik te horen dat ik een nieuw filmplan mocht ontwikkelen. Daar was ik heel gelukkig mee, het bevestigde dat ik dit moet blijven doen.’

Corinne van der Borch (34), filmmaker