Agenten zijn bang dat hun chef ze niet dekt

Een kwart van de politieagenten grijpt niet in bij riskante situaties. Ze zijn bang voor grof geweld of hebben te weinig ondersteuning ter plaatse, blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de Politieacademie waaruit televisieprogramma Nieuwsuur gisteren citeerde.

De politieagenten hebben ook het gevoel dat hun chefs onvoldoende rugdekking aan hen geven als zij geweld gebruiken, aldus het rapport. De Politieacademie deed onderzoek onder 4.400 agenten.

„Er zijn te veel collega’s op straat die niet meer door durven te pakken omdat ieder gebruik van geweld onder een vergrootglas wordt gelegd”, zegt een agent in dat onderzoek.

De Nederlandse Politiebond vindt dat de schrijnendste uitkomst van het rapport: dat de agenten zich niet gesteund voelen door de leiding van de politie en door de politiek.

Eerder dit jaar werd bekend dat veel agenten last hebben van psychische klachten. Op een politiemacht van 50.000 agenten hebben 8.000 tot 10.000 agenten psychische problemen, en bijna 10 procent van die agenten lijdt aan een posttraumatische stress-stoornis. Naar aanleiding van dat rapport kondigde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) stappen aan. Hij wil het hoge aantal politieagenten met psychische klachten nog deze kabinetsperiode, die loopt tot 2014, met de helft hebben teruggedrongen. Om hun fysieke en mentale weerbaarheid te versterken, komen er extra trainingen voor de agenten en wordt de professionele opvang verbeterd. Opstelten heeft geen extra budget voor die trainingen uitgetrokken.