Zweepslagen en cel voor Iraanse actrice

De Iraanse actrice Marzieh Vafamehr is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en negentig zweepslagen wegens haar rol in een film die de problemen voor kunstenaars in de islamitische republiek weergeeft. Dat heeft de oppositie-website kalame.com gisteren bekendgemaakt.

Vafamehr heeft beroep aangetekend. Ze werd in juli gearresteerd, maar werd op borgtocht vrijgelaten. Ze speelt in de film ‘Mijn Teheran te koop’ een actrice die is gedwongen tot een geheim dubbelleven. De film is op buitenlandse filmfestivals getoond, maar is mikpunt van felle kritiek van Iraanse conservatieven en werd in Iran zelf verboden. Maar op DVD circuleert hij in het illegale circuit.

Anderzijds meldde het persbureau ISNA dat twee van de zes filmmakers die half september werden gearresteerd op beschuldiging van samenwerking met de Farsitalige dienst van de BBC, zijn vrijgelaten. De zes, zo werd destijds meegedeeld, hadden „informatie en films die het imago van Iran zwart maken” aan de BBC geleverd.

De minister voor de Inlichtingendiensten, Heydar Moslehi, zei later dat „onder de dekmantel van de BBC in het Farsi de Britse inlichtingendiensten nieuwe, destructieve en anti-Iraanse activiteit” ondernemen. Hij onderstreepte dat elke directe of indirecte samenwerking met de BBC is verboden. De BBC wordt regelmatig van anti-Iraanse activiteit beschuldigd. (AFP)