Zonderland valt tegen

Epke Zonderland stelde gisteren teleur en wist niet op eigen kracht de finale rekstok te halen. Londen 2012 is mogelijk ver weg.

Epke Zonderland of the Netherlands performs on the horizontal bar during men's qualification at the world gymnastics championships in Tokyo on October 9, 2011. The top eight men's teams will advance to the finals and earn berths in next year's London Olympics. AFP PHOTO/KAZUHIRO NOGI AFP

Van de Nederlandse turners bij de WK in Tokio heeft alleen Yuri van Gelder naar behoren gepresteerd. Waar de ringenspecialist na de eerste dag een reëel uitzicht op de toestelfinale heeft moeten Epke Zonderland (rek) en Jeffrey Wammes (sprong) voor een finaleplaats vrezen. En daarmee voor hun kansen op plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen.

Voor de grootste tegenvaller tekende Zonderland, de specialist op rek, die zich serieuze kansen op de gouden medaille bij de Olympische Spelen toedicht. Bij het sluiten van deze krant was zijn finaleplaats allerminst zeker. Hij stond zesde in de wetenschap dat zijn Canadese en Chinese concurrenten nog in actie moesten komen. Per toestel zijn er acht finaleplaatsen.

In het geval Zonderland de finale mist zijn de kansen op deelname aan de Spelen klein geworden. Om zich te verzekeren van ‘Londen’ moet hij bij de WK in Tokio een medaille halen. Gebeurt dat niet dan is hij aangewezen op het testevent van de Spelen, dat van 8 tot en met 13 januari in Londen wordt gehouden. Maar bij die wedstrijd kan Zonderland kwalificatie alleen afdwingen via de meerkamp, de discipline waarop hij zich al jaren niet meer toelegt.

De kans dat Wammes naar het Londense testevent wordt verwezen is groter. Hij staat na één dag ook zesde, maar wordt vrijwel zeker door meer dan twee turners gepasseerd. Overigens had Wammes al rekening gehouden met dat scenario. Als gespecialiseerde meerkamper heeft hij meer kans dan Zonderland om via het testevent op de Olympische Spelen te belanden.

Van Gelder staat op ringen na één dag op de derde plaats en het moet gek lopen wil hij de finale niet halen. Van Gelder heeft dan nog een week om zich voor te bereiden op zijn grote revanche. Als de ringenspecialist een medaille wint, plaatst hij zich zo goed als zeker voor ‘Londen’. Voorwaarde is wel dat hij op twee andere disciplines – in zijn geval sprong en vloer – vijftien procent van deelnemers onder zich houdt. En daarvan was hij gisteren nog niet verzekerd.

Mocht Van Gelder aan alle kwalificatie-eisen voldoen dan mag hij in ieder geval aan de Spelen meedoen. Dat was tot vorige week nog onzeker. Maar het internationale sporttribunaal CAS maakte de IOC-regel ongedaan dat dopingstraffen langer dan een half jaar deelname blokkeren.

Bij de vrouwen hebben de Nederlanders in Tokio individueel geen kansen op Londen. De dertiende plaats in de landenwedstrijd betekent een herkansing bij het testevent. Céline van Gerner heeft zich wel geplaatst voor de meerkampfinale, maar het podium is onbereikbaar.