Zieke Ton Lutgerink krijgt Gouden Zwaan

De Rotterdamse danser, performer en theatermaker Ton Lutgerink heeft zaterdag een Gouden Zwaan, voor een indrukwekkende loopbaan, gekregen. Ook de Russische Jurgita Dronina, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, en het choreografencollectief White Horse vielen tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in de prijzen.

In aanwezigheid van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD), kende de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) prijzen toe aan de indrukwekkendste dansprestaties en -producties van het afgelopen seizoen.

Ton Lutgerink (1946), een veteraan in de danswereld, werd geëerd om zijn veelzijdigheid als theatermaker en de wijze waarop hij disciplines met elkaar weet te verbinden. Zijn werk was de laatste jaren te zien bij het O.T. Theater en Opera O.T., waar hij een van de artistiek leiders is.

Collega-artistiek leider Mirjam Koen nam de prijs namens de ernstig zieke Lutgerink in ontvangst. In haar dankwoord riep zij alle danswerkplaatsen, -groepen en -productiehuizen op onverdroten door te gaan met hun werk.

Soliste Dronina werd door de jury geroemd om haar verfijnde techniek, lichtheid en precisie in de rol van Aurora in The Sleeping Beauty. Ze kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen wegens een gastoptreden in Oekraïne.

Ongelukkigerwijze waren ook de drie choreografen van White Horse (Chris Leuenberger, Lea Martini en Julia Jadkowski) niet aanwezig in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, wegens een première in Berlijn. Hun onderscheiding werd in ontvangst genomen door een overrompelde Beppie Blankert, algemeen directeur van Dansgroep Amsterdam, waar het trio hun stuk TRIP en masse instudeerde.

De jury oordeelde dat TRIP en masse „zowel fascinerend, hypnotiserend als angstaanjagend [is]... een staaltje onontkoombaar danstheater”.

Verder ontving Joeri Dubbe de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, een aanmoedigingsprijs, en namen Emio Greco en Pieter Scholten (ICKAmsterdam) de Dioraphte Award mee naar huis.