Westerse ballonnen voor jarige Arbeiderspartij Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse activisten stuurden behalve ballonnen ook een portret mee van Hwang Jang-Yop: de hoogstgeplaatste Noord-Koreaan die ooit richting het zuiden vluchtte. Foto AFP / Park Ji-hwan

Ondanks dreigementen uit Pyongyang hebben Zuid-Koreaanse activisten toch folders met propaganda richting het noorden gestuurd. Vandaag viert de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij haar 66-jarig bestaan.

De activisten lieten ballonnen met daaraan in totaal ongeveer 200.000 brochures en 1 dollarbiljetten de lucht in, richting het noorden. In de folders wordt geageerd tegen Noord-Korea dat dit weekend juist waarschuwde het vuur te openen op de zuiderbuur als dit soort acties zou plaatsvinden op de verjaardag van de Arbeiderspartij.

Het is niet voor het eerst dat vanuit Zuid-Korea op deze manier wordt geprobeerd de Noord-Koreaanse bevolking tot een opstand te bewegen tegen het autoritaire regime aldaar. Noch was het een primeur dat Pyongyang dit dreigt te beantwoorden met militair geweld.

    • Jules Seegers