Weer dreigt er van alles mis te gaan

Bij de mannen was gisteren de dreigende uitschakeling van Epke Zonderland op de WK turnen de grootste schok.

Bovendien is er heibel in de mannenploeg.

Nederlandse turners en Olympische Spelen, het lijkt een ongelukkige combinatie. Het laatste decennium hebben zich slechts drie turners weten te plaatsen. Afgezet tegen de kwaliteiten een magere score. Voor de Spelen van volgend jaar in Londen dreigt er weer veel mis te gaan, want na drie dagen competitie bij de WK in Tokio ligt eigenlijk alleen ringenspecialist Yuri van Gelder op kwalificatiekoers. Epke Zonderland (brug) en Jeffrey Wammes (sprong) moeten het ergste vrezen. Bovendien is er sinds gisteren heibel in de mannenploeg.

De Nederlandse ellende begon vrijdag met de tegenvallende prestaties van de vrouwenploeg in de landenwedstrijd. Nederland eindigde dertiende, waar stilletjes was gehoopt op een plaats bij de beste acht. Want dat had plaatsing voor ‘Londen’ verzekerd. Op grond van de prestaties in het verleden was die doelstelling ambitieus, maar niet onhaalbaar. Maar de vrouwen maakten zo veel fouten dat een plaats in de topacht er ontoereikend bleek. De enige die naar behoren presteerde was Céline van Gerner. Zij werd achttiende op de meerkamp en mag later deze week in de finale uitkomen. Een plaats bij de eerste drie, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen, is voor Van Gerner normaal gesproken onhaalbaar.

Het vrouwenteam heeft nog één kans. Die ligt begin januari in Londen, waar het testevent voor de Olympische Spelen tevens het laatste kwalificatiemoment is. Van de acht landen die dan nog in actie komen moet Nederland bij de beste vier eindigen. Via de meerkamp is er nog een ontsnappingsmogelijkheid voor turnsters individueel, maar de kansen zijn sterk afhankelijk van de bezetting. En daarover is pas na de WK in Tokio duidelijkheid.

Bij de mannen was gisteren de dreigende uitschakeling van Zonderland de grootste schok. De turner die geacht wordt een medaille te winnen bij de Olympische Spelen lijkt de finale op rekstok mis te lopen. De oorzaak lag grotendeels bij hemzelf. Zonderland koos voor een voorzichtige oefening, die na een matige uitvoering op een lage score uitkwam. Een totaal van 15.133 punten lijkt ontoereikend voor een plaats bij de acht die naar de toestelfinale mogen. Een jaar geleden bij de WK in Rotterdam scoorde Zonderland 15.325 in de kwalificatie. Dat was al krap, want hij ging destijds als nummer zeven door. In de finale deed Zonderland het beduidend beter en won hij uiteindelijk zilver.

Maar dit WK is een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen. Dan ligt het niveau traditiegetrouw hoger. Na gisteren staat Zonderland zesde in het klassement voor rekstok, terwijl de Chinezen, Russen, Fransen, Australiërs en Wit-Russen vandaag nog in actie komen. Er moet een wonder gebeuren wil Zonderland de finale halen. Gebeurt dat niet kan hij zich niet rechtstreeks voor de Spelen plaatsen en is hij aangewezen op het testevent in januari. Maar daar kan hij zich alleen via de meerkamp kwalificeren, niet zijn specialisme.

Van Gelder lijkt als enige Nederlander vrijwel zeker van een finaleplaats. Aan ringen staat hij voorlopig derde met een score van 15.383 punten. Dat moet toereikend zijn. De turner zelf is er redelijk gerust op. Als Van Gelder er komend weekeinde in slaagt een medaille te winnen mag hij volgend jaar naar ‘Londen’. Een plaatsing die hij dan mede heeft te danken aan opheffing van de IOC-regel dat een sporter die langer dan een half jaar wegens doping is geschorst niet naar de eerstvolgende Spelen mag.

Wammes heeft nog een kleine kans om zich op sprong voor een toestelfinale te plaatsen. Hij staat na één dag op de zesde plaats met 16.233 punten. Maar bij hem bestaat er een reële kans dat drie turners hoger scoren. In dat geval is ook Wammes aangewezen op het testevent in Londen. Overigens was de turner vooraf al van dat scenario uitgegaan. In vergelijking met Zonderland is Wammes de betere allrounder, wat hem kansrijker maakt om in januari een plaats bij de Olympische Spelen af te dwingen.

Wammes was ongewild ook het middelpunt van rel in de Nederlandse ploeg. De Japanse hoofdcoach Hamada Sadao verweet na afloop met name Van Gelder, Zonderland en Wammes dat zij te veel hun eigen agenda volgen en te weinig rekening houden met het teambelang. Van Zonderland en van Van Gelder ziet hij tenminste dat ze serieus met hun sport bezig zijn. Maar die houding zei hij te missen bij Wammes. Volgens Sadao wil Wammes naar de Spelen zonder zich als een olympiër te gedragen. En met dergelijke sporters zegt hij liever niet te willen werken.

Wammes haalde op zijn beurt hard uit naar Sadao. Hij zei nog maar eens dat diens aanstelling niet zijn keus was. Verder vindt Wammes dat de Japanse coach uit zijn nek kletst en acht hij hem te oud om als coach nog serieus te kunnen nemen.