'VS: dood van Awlaki was afgetimmerd'

De in Amerika geboren moslimextremist Anwar al-Awlaki mocht alleen door het Amerikaanse leger worden gedood als hij niet levend kon worden gevangen. Dat adviseerden juristen aan de regering Obama in een geheim memorandum, volgens de New York Times zaterdag op basis van bronnen die de memo hebben gelezen.

De raketaanval op Awlaki twee weken geleden in Jemen, zorgt voor ophef in de VS omdat hij in opdracht van zijn eigen regering is gedood zonder proces. Awlaki, ideoloog van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, bevond zich niet in oorlogsgebied en is nooit schuldig bevonden aan terroristische aanslagen.

De CIA beschouwde Awlaki als stuwende kracht achter de moordpartij in Fort Hood in 2009, en enkele mislukte aanslagen. Meerdere terroristen noemden de anti-Amerikaanse retoriek van Awlaki, die zowel Arabisch als Engels sprak, een inspiratiebron voor hun daden.

De geheime memo over Awlaki werd vorig jaar opgesteld en gaat volgens de New York Times expliciet over zijn geval. Het zou geen bredere rechtvaardiging betreffen voor het doden van Amerikaanse staatsburgers verdacht van terrorisme.

De Charlotte Observer schreef zaterdag dat de Amerikaanse regering condoleances heeft gestuurd aan de familie van een ander Amerikaans slachtoffer van de aanval op Awlaki, de 25-jarige Samir Khan. Hij was redacteur van het Engelstalige internettijdschrift waarin Awlaki zijn radicale gedachtegoed verspreidde.