'Vino' maakt zijn rentree niet in Italiaanse koers

De 38-jarige renner doet niet mee aan de Ronde van Lombardije vanwege het risico van valpartijen in de lastige Italiaanse klassieker.

Alexandre Vinokoerov maakt zijn rentree niet in de Ronde van Lombardije, maar in de Chrono des Nations. Dat maakte zijn ploeg Astana zaterdag bekend. De 38-jarige wielrenner uit Kazachstan denkt in die koers, een tijdrit, minder risico te lopen op een valpartij dan in de lastige Italiaanse klassieker. Vinokoerov stond door een dijbeenbreuk na een valpartij in de Tour de France lang aan de kant.

Vinokoerov had eerder aangekondigd de Ronde van Lombardije te willen rijden, maar kwam daar in de laatste trainingsweek toch op terug. „Ik heb er veel over nagedacht. Ik voel me goed op de weg, maar wil geen risico’s nemen met mijn gezondheid”, gaf Vinokoerov als verklaring.

‘Vino’ won de Chrono des Nations in 2009, maar denkt nu geen kans te maken op de overwinning. „Ik keer terug om het wedstrijdtempo terug te krijgen en vooral om mijn fans te groeten. Zij hebben me de afgelopen maanden veel steun geboden.”

Bauke Mollema is er dit weekend net niet in geslaagd om de Giro dell’Emilia te winnen. De renner van Rabobank zette op de San Luca te laat aan om de Colombiaanse vluchter Carlos Betancur te achterhalen en finishte als tweede. Voor de 21-jarige neoprof Betancur, die zijn landgenoot Rigoberto Uran als derde zag eindigen, is het zijn eerste profzege.

Betancur reed in de laatste kilometers weg bij zijn drie medevluchters en hield op de slotklim knap stand. Hij is de eerste Colombiaan op de erelijst van de Giro dell’Emilia. De Italiaanse najaarskoers werd de afgelopen twee jaar gewonnen door Robert Gesink. Door een beenbreuk kon de Nederlandse kopman van Rabobank zijn titel dit jaar niet verdedigen. (Novum)