Van Avermaet treedt met zege in voetspoor Gilbert

De Belgische wielrenner Greg van Avermaet won in Parijs-Tours eindelijk zijn eerste klassieker. Drie jaar geleden behaalde Philippe Gilbert ook zijn eerste klassiekerzege in de najaarskoers.

Treffend gebaar, de high five die de Belgische renner Greg van Avermaet gisteren na zijn zege in Parijs-Tours kreeg van landgenoot Philippe Gilbert. Eindelijk hoort Van Avermaet bij de selecte groep winnaars van een grote klassieker. Zoals Gilbert in 2008 in dezelfde wedstrijd tot deze elitegroep doordrong. Drie jaar later geldt hij als de beste eendagsrenner van het peloton. Van Avermaet droomt van een carrière als Gilbert, volgend jaar zijn ploeggenoot bij het Amerikaanse BMC. Met Parijs-Tours als begin.

Van Avermaet (26) versloeg na 230 kilometer in een sprint-à-deux de Italiaan Marco Mercato, die 150 meter voor de eindstreep kramp kreeg in het linkerbeen. Het tweetal had een kleine voorsprong op een groepje achtervolgers, van wie de Deen Kasper Klostergaard op 15 seconden achterstand derde werd. Roy Curvers (Skil-Shimano) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Sinds zijn doorbraak in 2008 gold Van Avermaet, voormalige keeper van Beveren, in het profpeloton als een grote belofte. Hij won dat jaar een rit in de Ronde van Spanje en het puntenklassement. Na twee mindere seizoenen volgde dit jaar een overstap van de Belgische ploeg Omega Pharma-Lotto naar BMC. Hij reed dit voorjaar sterk, eindigde als negende in Milaan-Sanremo en als zevende in Luik-Bastenaken-Luik. Na de Tour sprintte hij naar de derde plaats in de Clasica San Sebastian, gewonnen door Gilbert.

„Dit is de mooiste zege in mijn carrière”, jubelde de kleinzoon van de oud-profrenners Aimé van Avermaet en Kamiel Buysse gisteren na afloop voor de Franse televisie. „Mijn eerste zege in een echt grote wedstrijd en hopelijk niet de laatste.”

Mercato demarreerde tien kilometer voor de eindstreep op de Côte de Beausoleil uit een groep van 22 renners. De renner van de Nederlandse ploeg Vacansoleil was tot dat moment uitstekend geholpen door zijn jonge ploeggenoot Bert-Jan Lindeman, die in de vluchtgroep veel kopwerk deed en zo zorgde dat het peloton met onder meer wereldkampioen Mark Cavendish niet kon terugkeren.

De pas 22-jarige Lindeman stapte in augustus als stagiair over naar de profs en tekende inmiddels voor twee jaar bij Vacansoleil. In de Ronden van Denemarken en Groot-Brittannië toonde hij dat manager Daan Luijkx na Rob Ruijgh, Wout Poels en nationaal kampioen Pim Ligthart opnieuw over een belofte beschikt.

Van Avermaet volgde direct de aanval van Mercato. „Ik was met O’Grady de snelste sprinter in de kopgroep, het was moeilijk om te ontsnappen.” De twee achterhaalden snel koploper Arnaud Gérard en lieten de Fransman achter op het laatste heuvel, de Côte de l’Épan. In de slotkilometers werd het tweetal niet meer achterhaald. In de van 2,5 kilometer tot 660 meter ingekorte laatste rechte lijn, de Avenue de Grammont, besliste Van Avermaet met een felle aanzet op 200 meter voor de streep de sprint in zijn voordeel.

Treedt hij na zijn eerste grote zege in het voetspoor van Gilbert, die gisteren op 1.46 minuut als 67ste eindigde? „Dit is een grote eer, misschien helpt het in de toekomst.”

    • Maarten Scholten