Van Avermaet snelste in klassieker Parijs-Tours

Het was de eerste zege in een grote klassieker voor de Belgische renner, voorheen doelman bij Beveren.

De Belgische wielrenner Greg van Avermaet heeft gisteren de najaarsklassieker Parijs-Tours gewonnen. Hij versloeg na 230 kilometer in een sprint-à-deux de Italiaan Marco Mercato, die 150 meter voor de eindstreep kramp kreeg in zijn linkerbeen. Het tweetal had een kleine voorsprong op een groepje achtervolgers, van wie de Deen Kasper Klostergaard op 15 seconden achterstand derde werd. Roy Curvers (Skil-Shimano) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Van Avermaet (26) behaalde in Parijs-Tours zijn eerste zege in een grote klassieker. Sinds zijn doorbraak in 2008 gold de voormalige doelman van voetbalclub Beveren in het profpeloton als een grote belofte. Hij won dat jaar een rit in de Vuelta en de puntentrui. Na twee mindere seizoenen volgde dit jaar een overstap van de Belgische ploeg Omega Pharma-Lotto naar het Amerikaanse BMC. Hij eindigde dit voorjaar als negende in Milaan-Sanremo en als zevende in Luik-Bastenaken-Luik. Dit najaar won hij in de Ronden van Oostenrijk en Wallonië. In de Classica San Sebastian sprintte hij naar de derde plaats.

„Dit is de mooiste zege in mijn carrière”, jubelde Van Avermaet na afloop voor de Franse televisie. „Mijn eerste zege in een echt grote wedstrijd en hopelijk niet de laatste.”

Mercato demarreerde 10 kilometer voor de finish op de Côte de Beausoleil uit een groep van 22 renners. De renner van de Nederlandse ploeg Vacansoleil was tot dat moment uitstekend geholpen door zijn jonge ploeggenoot Bert-Jan Lindeman, die in de vluchtgroep veel kopwerk deed en zo zorgde dat het peloton met onder meer wereldkampioen Mark Cavendish niet kon terugkeren.

De pas 22-jarige Lindeman stapte in augustus als stagiair over naar de profs en tekende voor twee jaar bij Vacansoleil. In de Ronden van Denemarken en Groot-Brittannië toonde hij dat manager Daan Luijkx na Rob Ruijgh, Wout Poels en nationaal kampioen Pim Ligthart opnieuw over een belofte beschikt.

Van Avermaet volgde direct de aanval van Mercato. „Ik was met O’Grady de snelste sprinter in de kopgroep, het was moeilijk om te ontsnappen.” De twee achterhaalden snel koploper Arnaud Gerard en lieten de Fransman achter op het laatste heuvel, de Côte de l’Epan. In de slotkilometers werd het tweetal niet meer achterhaald. In de laatste rechte lijn, de Avenue de Grammont, besliste Van Avermaet met een felle aanzet op 200 meter voor de streep de sprint in zijn voordeel. (NRC)