Uitgelicht

Film

Die Hard: With a Vengeance (John McTiernan, 1995, VS). Derde deel in serie avonturen is superieure actiefilm vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossenjacht door snikheet zomers New York. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies.Veronica, 20.30-23.00u.

Le feu follet (Louis Malle, 1963, Frankrijk). Malle kreeg in Venetië de speciale juryprijs voor zijn fijnzinnige, op de roman van Pierre Drieu La Rochelle gebaseerde studie van het laatste etmaal van een zelfmoordenaar. Maurice Ronet speelt meesterlijke hoofdrol van drankzuchtige schrijver die bij zijn vrienden vergeefs naar een reden van bestaan zoekt. Ook metJeanne Moreau.TV5, 23.50-01.40u.

The Anderson Tapes (Sidney Lumet, 1971, VS). Amusante misdaadthriller waarin Sean Connery een compleet woonblok wil beroven, zonder te weten dat hij en zijn medewerkers scherp in de gaten worden gehouden. Ook met Dyan Cannon, Martin Balsam en Christopher Walken.BBC 1, 01.05-02.45u.

Kurz und schmerzlos (Fatih Akin, 1998, Duitsland). Bejubeld regiedebuut van de latere regisseur van Gegen die Wand is behalve een goedgemaakte actie- en gangsterfilm ook een authentiek portret van drie allochtone vrienden in een grote stad (Hamburg): een Turk, een Griek en een Serviër. Spectaculaire geluidsband smeedt de corresponderende muziekstijlen tot één geheel. ZDF, 00.30-02.05u.

Informatief

Monarchiedebat. Krijgt de koning(in) een ceremoniële rol in de regering, of verdient hij of zij meer zeggenschap? Rob Trip discussieert met onder anderen Geert Mak, Daniela Hooghiemstra en Marc van der Linden over de vraag of de koning(in) een nog meer ceremoniële rol moet spelen.Ned.2, 20.55-22.00u.

Weg naar Compostela. Serie waarin Arnout Hauben op pelgrimstocht van Brussel naar Spanje gaat en onderweg gesprekken aanknoopt met mensen die hij op zijn wandeltocht tegenkomt. In de Pyreneeën krijgt Arnout het gezelschap van tientallen medepelgrims. Onder hen een witte pater met een beatnikverleden en een berouwvolle drugsdealer. Een mysterieuze brief leidt tot een opmerkelijke ontmoeting. Eén, 21.00-21.30u.

Panorama: The fraud exposed. Nieuwe beschuldigingen van corruptie binnen de British National Party, waartegen reeds een onderzoek loopt wegens vermeende overtredingen van de kieswet. De extreemrechtse partij zou bovendien de Electoral Commission om de tuin hebben geleid door ontvangen donaties geheim te houden en financiële documenten te vervalsen. De BNP zou grote schulden hebben en insolvabel zijn.BBC 1, 21.30-22.00u.

Tegenlicht: Tussen Egypte en Gaza. Op de strook van 14 kilometer tussen Egypte en Gaza liggen 1.400 tunnels, die van levensbelang zijn voor de plaatselijke economie. Onder Mubarak steunde de Egyptische overheid officieel het embargo tegen Gaza maar stond de illegale tunnelroutes oogluikend toe. In deze postrevolutionaire periode moet Egypte opnieuw positie bepalen, ook ten aanzien van het beleid in de regio. Aan het woord komen onder meer de Palestijns-Amerikaanse journalist Ali Abunimah en de Egyptische oud-hoofdredacteur van Al Jazeera Cairo, Hussein Abdel Ghani. Ned.2, 22.55-23.55u.

Amusement

Belpop. Nieuwe aflevering van de serie over Belgische popmuziek. Vanavond het verhaal van dEUS, al een kleine 20 jaar hét laboratorium van de Belgische rockmuziek en een groep die internationaal veel groter en vooral invloedrijker is dan vaak wordt gedacht. We vernemen hoe de band tot stand kwam en aan zijn naam geraakte, hoe hij via Humo’s Rock Rally gelanceerd werd en in Groot-Brittannië werd ontdekt door David Gilmour van Pink Floyd.Canvas, 21.10-22.05u.

Elisabeth Schwarzkopf: Porträt einer Sängerin. Vijf jaar na de dood van de zangeres kregen Thomas Voigt en Wolfgang Wunderlich toegang tot de brieven, aantekeningen, foto’s en documenten in de nalatenschap van de zangeres en haar echtgenoot Walter Legge. Daarmee schetsen ze het tot dusverre meest intieme portret van de bij leven immer zeer gesloten sopraan.Arte, 22.15-23.05u.

S1ngle. Twee afleveringen van de dramaserie naar de stripverhalen van Hanco Kolk en Peter de Wit over de drie vriendinnen Stella (Katja Schuurman), Fatima (Bracha van Doesburgh) en Nienke (Eva Van der Gucht). Vanavond: Barry en Jolien hebben huwelijksproblemen, dokter Wesseldijk krijgt een inzinking en Stella heeft een date op een opmerkelijke plaats. Wanneer Fatima geldproblemen heeft, werpt Nienke zich op als haar financiële coach. Net5, 23.20-00.15u.