uitgelicht

SINGLE - S1NGLE - S!NGLE seizoen 3 Katja Schuurman, Bracha van Doesburg, Eva van der Gucht foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma onder vermelding van SBS / Elvin Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. SBS / Elvin

Film

Die Hard: With a Vengeance (John McTiernan, 1995, VS). Derde deel in serie avonturen is superieure actiefilm vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossenjacht door snikheet zomers New York. Onopgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. Veronica, 20.30-23.00u.

Le feu follet (Louis Malle, 1963, Frankrijk). Malle kreeg in Venetië de speciale juryprijs voor zijn fijnzinnige, op de roman van Pierre Drieu La Rochelle gebaseerde studie van het laatste etmaal van een zelfmoordenaar. Maurice Ronet speelt de meesterlijke hoofdrol van drankzuchtige schrijver die bij zijn vrienden vergeefs naar een reden van bestaan zoekt. TV5, 23.50-01.40u.

The Anderson Tapes (Sidney Lumet, 1971, VS). Amusante misdaadthriller waarin Sean Connery een compleet woonblok wil beroven, zonder te weten dat hij en zijn medewerkers scherp in de gaten worden gehouden. Ook met Dyan Cannon, Martin Balsam en Christopher Walken.BBC 1, 01.05-02.45u.

Kurz und Smerzlos (Fatih Akin, 1998, Duitsland). Bejubeld regiedebuut van de latere regisseur van Gegen die Wand is behalve een goedgemaakte actie- en gangsterfilm ook een authentiek portret van drie allochtone vrienden in een grote stad (Hamburg): een Turk, een Griek en een Serviër. ZDF, 00.30-02.05u.

Informatief

Monarchiedebat. Krijgt de koning(in) een ceremoniële rol in de regering, of verdient hij of zij meer zeggenschap? Rob Trip discussieert met onder anderen Geert Mak, Daniela Hooghiemstra en Marc van der Linden over de vraag wat de koning(in) voor rol moet gaan spelen. Ned.2, 20.55-22.00u.

Weg naar Compostela. Serie waarin Arnout Hauben op pelgrimstocht naar Spanje gaat en onderweg gesprekken aanknoopt met mensen die hij tegenkomt. In de Pyreneeën krijgt Arnout gezelschap van medepelgrims. Onder hen een pater met een beatnikverleden en een berouwvolle drugsdealer. Een mysterieuze brief leidt tot een opmerkelijke ontmoeting. Eén, 21.00-21.30u.

Panorama: The fraud exposed. Nieuwe beschuldigingen van corruptie binnen de British National Party, waarnaar al een onderzoek loopt vanwege vermeende overtredingen van de kieswet. De extreem-rechtse partij schijnt bovendien de Electoral Commission om de tuin te hebben geleid door ontvangen donaties geheim te houden en financiële documenten te vervalsen. De BNP zou grote schulden hebben en insolvabel zijn.BBC 1, 21.30-22.00u.

Tegenlicht: Tussen Egypte en Gaza. Op de strook van 14 kilometer tussen Egypte en Gaza liggen 1400 tunnels, die van levensbelang zijn voor de plaatselijke economie. Onder Mubarak steunde de Egyptische overheid officieel het embargo tegen Gaza maar stond de illegale tunnelroutes oogluikend toe. In deze postrevolutionaire periode moet Egypte opnieuw zijn positie bepalen, ook ten aanzien van het beleid in de regio. Aan het woord komen o.a. de Palestijns-Amerikaanse journalist Ali Abunimah en de Egyptische oud-hoofdredacteur van Al Jazeera Cairo, Hussein Abdel Ghani. Ned.2, 22.55-23.55u.

Amusement

Belpop. Nieuwe aflevering van deze serie over Belgische popmuziek. Vanavond het verhaal van dEUS, al een kleine 20 jaar hét laboratorium van de Belgische rockmuziek en een groep die internationaal veel groter en vooral invloedrijker is dan vaak wordt gedacht. We leren hoe de band begon en hoe ze aan hun naam zijn gekomen, hoe ze via Humo’s Rock Rally gelanceerd werden en in Groot-Brittannië werden ontdekt door David Gilmour van Pink Floyd. Canvas, 21.10-22.05u.

Elisabeth Schwartzkopf: Porträt einer Sängerin. Vijf jaar na de dood van deze zangeres kregen Thomas Voigt en Wolfgang Wunderlich toegang tot de brieven, aantekeningen, foto’s en documenten uit de nalatenschap van Schwartzkopf en haar echtgenoot Walter Legge. Daarmee schetsen ze een intiem portret van de bij leven altijd behoorlijk gesloten sopraan. Arte, 22.15-23.05u.

S1ngle. Twee afleveringen van de serie naar de stripverhalen van Hanco Kolk en Peter de Wit over de drie vriendinnen Stella (Katja Schuurman), Fatima (Bracha van Doesburgh) en Nienke (Eva Van der Gucht). Vanavond: Barry en Jolien hebben huwelijksproblemen, dokter Wesseldijk krijgt een inzinking, Stella een date heeft op een opmerkelijke plaats en Fatima geldproblemen krijgt. Net5, 23.20-00.15u.