Tweede termijn Poolse premier

De liberale Poolse premier Donald Tusk heeft gisteren een ruime zege behaald bij de parlementsverkiezingen. Zijn partij Burgerplatform werd met bijna 39 procent van de stemmen de grootste van het land, en daarmee wordt Tusk de eerste Poolse premier sinds het communisme die voor een tweede achtereenvolgende keer mag regeren.

De overwinning van Burgerplatform betekent volgens analisten dat de periode van economische vooruitgang en politieke stabiliteit die Polen de laatste paar jaar heeft gekend, waarschijnlijk zal doorzetten. Volgens experts heeft Tusks partij een belangrijke bijdrage geleverd aan die groei. Tusk geldt als een pro-Europese hervormer met een warm hart voor het zakenleven.

Zijn belangrijkste tegenstrever, de nationalistische en conservatieve Jaroslaw Kaczynski werd tweede, met 30 procent van de stemmen.

Tusk zal waarschijnlijk opnieuw een coalitie willen vormen met de Boerenpartij, de PSL, waarmee hij ook in het vorige kabinet zat. De PSL kreeg 8,5 procent. Samen hebben zij een meerderheid van 236 zetels, in een parlement van 460 leden.

Maar Tusk kan ook een coalitie aangaan met de Palikot Beweging. Die nieuwe, liberale en antiklerikale partij werd gisteren derde, met 10 procent van de stemmen. Waarschijnlijk is dat echter niet. Janusz Palikot was zelf tot 2010 lid van Burgerplatform, maar scheidde zich af omdat hij de partij te weinig hervormend vond. Sindsdien heeft Palikot een moeizame relatie met Tusk.

Palikot trekt voor jonge kiezers, met de beloftes om onder meer softdrugs, het homohuwelijk, euthanasie en abortus te legaliseren. Ook wil hij de invloed van de Katholieke Kerk terugdringen.

De opkomst bij de verkiezingen was laag: 48,63 procent. (AFP, AP)