Troepen Gaddafi verliezen controle over Sirte

Strijders van de Nationale Overgangsraad in Libië hebben gisteren een strategisch belangrijk congrescentrum ingenomen in Sirte. Daarmee lijkt de inname van de geboorteplaats van Moammar Gaddafi, een van de laatste bastions van de verdreven dictator, bijna voltooid. Het congrescentrum was een belangrijke uitvalsbasis voor Gaddafi’s troepen. Aanhangers van Gaddafi zijn nu nog heer en meester in de stad Bani Walid in het binnenland. Het onvermogen om Sirte in te nemen na de val van Tripoli, leidde er eerder toe dat de raad het niets eens kon worden over verdere democratische hervormingen. Het centrale plein van Sirte is nog niet ingenomen, volgens de strijders om burgers een laatste mogelijkheid te geven te vluchten. Waar Gaddafi zich ophoudt, is niet duidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat hij niet in Sirte verblijft. (AP, AFP)