Rooney dreigt plek bij Engelsen kwijt te raken

Wayne Rooney mist volgende maand de belangrijke vriendschappelijke voetbalinterland van Engeland op Wembley tegen Spanje, en dreigt zijn basisplaats te verliezen in het nationale elftal bij het EK in Polen en Oekraïne.

De spits van Manchester United kreeg afgelopen vrijdag een rode kaart in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro. In de 74ste minuut trapte hij na, toen hij de bal verloor aan de Montenegrijnse verdediger Miodrag Dzudovic. Rooney wordt in elk geval geschorst voor de eerste wedstrijd van Engeland op het EK. Bondscoach Fabio Capello heeft al verklaard dat de aanvaller bij zijn rentree niet direct verzekerd zal zijn van een basisplaats.

„Rooney zal niet meedoen tegen Spanje”, aldus Capello. „Ik wil nieuwe spelers testen, een nieuwe speelstijl en patronen. Soms zal hij in de rust in de ploeg komen bij volgende vriendschappelijke wedstrijden. maar hij zal niet vanaf het begin meedoen. We moeten zorgen dat de eerste elf spelers op elkaar ingespeeld zijn, de basisspelers in de eerste wedstrijd van het EK. Ik beschik over genoeg goede aanvallers en ik moet de beste oplossing vinden.”

Engeland, dat tegen Montenegro niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel, speelt in de aanloop naar het EK twee keer tegen Spanje en in februari tegen Nederland.

Capello sluit niet uit dat hij Rooney buiten de ploeg laat als zich in die duels een goede vervanger aandient. „In mijn carrière als manager heb ik veel goede spelers op de bank gezet. Ik heb altijd gekozen voor de spelers die op dat moment de besten waren.” (AP)