Rel rond Robben gesust, Bayern blijft irriteren

De blessure van Arjen Robben leidde weer tot onenigheid tussen de KNVB en Bayern. De bondscoach wil niet meer tegen de Duitse club oefenen, maar volgens de preses van Bayern is er geen conflict.

Karl-Heinz Rummenigge had als bestuursvoorzitter van Bayern München nog maar net de kou tussen de Duitse club en de Nederlandse voetbalbond over de blessure van Arjen Robben uit de lucht gehaald, toen Oranje-captain Mark van Bommel koeltjes opmerkte dat hij weinig zin heeft in een interland tegen zijn oude club. „Nee, ik speel de wedstrijd tussen Bayern en Nederland (op 22 mei volgend jaar, red.) liever niet”, stelde de middenvelder gisteren na de training van Oranje in de Amsterdam Arena. „Het is geen officiële interland en die tellen niet. Maar als iedereen zich af gaat melden hebben we geen elftal.”

De KNVB en Bayern München kwamen na het WK in 2010 hard in aanvaring met elkaar over de vraag wie de verantwoordelijkheid droeg voor de ernstige hamstringblessure van Robben. Beide partijen uitten talloze verwijten in elkaars richting. Bayern München raamde de schade op elfduizend euro per dag en wilde een claim van ruim boven de miljoen euro bij de KNVB neerleggen. Volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA had de club geen recht op een schadevergoeding. De KNVB was van mening dat Bayern Robben had moeten verzekeren.

Beide partijen werden het niet eens en vonden elkaar in een creatieve oplossing. Oranje zal een vriendschappelijke wedstrijd in de Allianz Arena tegen Bayern München gaan spelen. De opbrengst – van naar verwachting één miljoen euro – gaat naar de Duitse club als schadevergoeding. Daarmee gaf de Nederlandse voetbalbond wel het signaal af dat ook hij met de affaire in de maag zat. Robben keerde vorig seizoen terug op het veld en de gemoederen waren weer gesust.

De oude wonden werden vorige week echter weer opengereten. Opnieuw zorgde een blessure van Robben voor een woordenwisseling tussen de KNVB en Bayern München. De vleugelaanvaller kwam met een blessure aan zijn schaambeen naar Oranje, maar bleek na onderzoek in Nederland een liesbreuk te hebben. Robben werd in de aanloop naar de interlands tegen Moldavië en Zweden teruggestuurd naar Duitsland en werd in München geopereerd. Bayern-clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt liet in een telefonische boodschap weten blij te zijn met de handelwijze van de KNVB.

Van Marwijk werd een dag later woedend toen Bayern München liet weten dat Robben bij het Nederlands elftal te zwaar zou zijn belast. Direct na de wedstrijd tegen Moldavië haalde de bondscoach in de Kuip uit naar de Duitse club. „Ze schuiven daar de schuld nu weer in onze schoenen. Ik ben wel klaar met Bayern”, zo stelde hij. „Ik heb het echt helemaal met ze gehad. Ik erger me kapot aan ze. Echt ongelooflijk allemaal. Ik zeg dit op persoonlijk titel. Ook al zou dit mijn baan kosten, ik moet dit kwijt. Dit kan echt niet. Wie weet spelen we die oefenwedstrijd wel gewoon, maar ik heb er nu heel weinig zin in.”

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, liet al snel daarop weten dat het duel tussen Bayern München en het Nederlands elftal gewoon door zal gaan. „Ik begrijp de emotie die ontstaat na een wedstrijd”, stelde Van Oostveen. „Maar we hebben op basis van verstand duidelijke afspraken met Bayern München gemaakt. De KNVB respecteert deze afspraken.”

En ook Rummenigge probeerde de zaak vanuit München snel weer te sussen. De oud-topvoetballer liet weten dat Van Marwijk het verkeerd moest hebben begrepen. „Wij beschuldigen het Nederlands elftal nergens van. Het is zelfs zo dat wij zeer blij zijn met de wijze waarop de deskundigen bij het Nederlands elftal met Robben zijn omgegaan”, zo stond op de website van te lezen.

Tussen de KNVB en Bayern München heerst weer vrede, maar aanvoerder Van Bommel liet fijntjes weten dat hij als international weinig opheeft met de compromiswedstrijd op 22 mei. „Hier komen we later denk ik nog wel op terug”, zo zei het lid van de spelersraad van Oranje.

    • Koen Greven