Regeringspartij wint verkiezingen in Polen

Tusk is de eerste premier die sinds de val van het communisme in 1989 niet wordt weggestemd.

De parlementsverkiezingen in Polen zijn gisteren gewonnen door Burgerplatform, de rechts-liberale partij van premier Donald Tusk. Dat blijkt uit exitpolls. Het definitieve resultaat wordt vandaag of morgen verwacht.

Als de uitslag wordt bevestigd, dan heeft Polen een primeur: sinds de val van het communisme slaagde een zittende premier er niet eerder in om te worden herkozen. Volgens de exitpolls heeft Burgerplatform 39,6 procent van de stemmen gekregen. Als tweede eindigde, met 30,1 procent, het conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski, tweelingbroer van de vorig jaar verongelukte president Lech Kaczynski. „Vroeg of laat zullen we overwinnen, omdat we gelijk hebben”, verklaarde Kaczynski, die vooral veel steun geniet op het Poolse platteland en bekend staat om zijn anti-Europese, anti-Duitse en anti-Russische retoriek. Kaczynski feliciteerde Tusk gisteren niet.

Opvallende derde is RP, een splinternieuwe partij, geleid door de excentrieke zakenman Janusz Palikot, een voormalige partijgenoot van Tusk. Palikot keerde Burgerplatform indertijd de rug toe, omdat hij vond dat de partij zich met name in morele vraagstukken (abortus, drugs) te conservatief opstelde. RP kreeg volgens de exitpolls 10,1 procent. Tusks coalitiegenoot, de boerenpartij PSL, eindigde als vierde, met 8,2 procent van de stemmen, waarschijnlijk genoeg om de huidige coalitie voort te zetten. Burgerplatform heeft eerder aangegeven daar voor te voelen.

De opkomst, altijd laag in Polen, viel opnieuw tegen: 47,7 procent van de Polen ging stemmen. De verkiezingen leken lang een gelopen race, maar in de afgelopen weken kropen Burgerplatform en PiS naar elkaar toe in de peilingen. (NRC)