Protest Zuid-Afrika na mislopen Afrika Cup

Zuid-Afrika dient een protest in tegen de regels van de Afrikaanse voetbalfederatie CAF. Bafana Bafana verkeerde in de veronderstelling dat het zich zaterdag op basis van het doelsaldo had gekwalificeerd voor de Afrika Cup na een gelijkspel (0-0) tegen Sierra Leone, maar kwam bedrogen uit. Niger, dat evenveel punten had, bleek de groepswinnaar op basis van het onderlinge resultaat. Daardoor mag dat land volgend jaar meedoen aan de strijd om de Afrika Cup.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond reageerde gisteren met een verklaring waarin staat dat hij de huidige regels van het CAF niet accepteert. Volgens de bond verdient Zuid-Afrika de kwalificatie voor het toernooi op basis van het doelsaldo. „Dat is de universele manier om teams te onderscheiden”, staat in het protest van de Zuid-Afrikaanse bond.

Bondscoach Pitso Mosimane bekritiseerde het besluit en noemde het Afrikaanse voetbal een jungle. „Dit is heel triest voor Zuid-Afrika, want het land verdient het om mee te doen aan de Afrika Cup. Ik heb het gevoel dat ik heb gefaald”, zei Mosimane. „Denken jullie dat ik een aanvaller op de bank had gelaten als ik geweten had dat we nog een doelpunt nodig hadden?”

Marokko plaatste zich gisteren wel voor de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Erik Gerets won met 3-1 van Tanzania. Doordat de Centraal-Afrikaanse Republiek met 2-0 verloor bij Algerije kwam plaatsing niet in gevaar voor Marokko. Soedan, dat zaterdag met 2-0 verloor van Ghana, is ook gekwalificeerd voor de Afrika Cup. Eerder voegden onder meer Tunesië, Senegal, Ghana en Ivoorkust zich al bij de zestien deelnemende landen. (Reuters)