Protest Zuid-Afrika na mislopen Afrika Cup

Zuid-Afrika dacht na het gelijkspel tegen Sierra Leone zeker te zijn van deelname aan de Afrika Cup, maar na het feest volgde de kater.

Zuid-Afrika dient een protest in tegen de regels van de Afrikaanse voetbalfederatie CAF. Zuid-Afrika verkeerde in de veronderstelling dat het zich zaterdag op basis van het doelsaldo had gekwalificeerd voor de Afrika Cup na een 0-0 gelijkspel tegen Sierra Leone, maar kwam bedrogen uit. Niger, dat even veel punten had, bleek uiteindelijk de groepswinnaar op basis van het onderlinge resultaat. Daardoor mag Niger volgend jaar meedoen aan de strijd om de Afrika Cup.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond reageerde gisteren met een verklaring waarin staat dat het de huidige regels van het CAF niet accepteert. Volgens de voetbalbond verdient Zuid-Afrika de kwalificatie voor het toernooi op basis van het doelsaldo. „Dat is de universele manier om teams te onderscheiden”, staat in het protest van de Zuid-Afrikaanse bond.

Bondscoach Pitso Mosimane bekritiseerde het besluit en noemde het Afrikaanse voetbal een jungle. „Dit is heel triest voor Zuid-Afrika, want het land verdient het om mee te doen aan de Afrika Cup. Ik heb het gevoel dat ik heb gefaald”, zei Mosimane. „Denken jullie dat ik een aanvaller op de bank had gelaten als ik geweten had dat we nog een doelpunt nodig hadden?” (Reuters)